Vissa saker känns igen både från konserten på Hovet i julas och sommarens festivalspelningar, som Bob Marleys No Woman, No Cry invävd i Superstitious (fast nu även som en liten blinkning åt hans publikrekord på Grönan från 1980), samtidigt som det skett lite förändringar.

Framförallt har Joey Tempest börjat prata roligare! Förut var mellansnacket lite menlöst, standardfraserna som triggade publiken i staden ungefär (”Är ni med, Borlänge?”), men nu kom det mer anekdoter – som att John Norum är mannen bakom solot i Eddie Meduzas Punkjävlar och att  A New Love In Town förvisso handlar textmässigt om Joeys känslor efter hans sons födsel häromåret, men att melodin jammades fram mellan Joey och Mic Michaeli en bakfull dag i San Francisco medan de skrev material till Prisoners In Paradise

Musikmässigt hämtar de mycket från senaste plattan Last Look At Eden, där titelspåret också öppnar konserten, men de lutar sig givetvis mycket mot det faktum att de har mängder av välkända låtar att välja från i övrigt. Faktum är att de lyckas få ett makalöst flyt i konserten, de vet att plocka de mest framgångsrika låtarna från de nya albumen samtidigt som de gamla välkända låtarna får mycket utrymme – det blir inga svackor någonstans. Inte ens under de lugnare låtarna där framförallt Carrie står ut, nu återbördad som den mäktiga powerballad den är, till skillnad från den akustiska versionen de kört tidigare.

Kvällens ögonbrynshöjare kommer när Monty Pythons Sit On My Face dånar ut ur högtalarna (till stor underhållning för de som vet vad texten handlar om), men som strax avbryts för ouvertyren ur William Tell – ah, det är Ian Haugland som kör trumsolo.

Europe spelar på hemmaplan, på Gröna Lund där det är knökfullt, de har alla med sig i Rock The Night – då gör de likadant som på Hovet och lugnar ner till något märkligt jam medan Joey springer omkring längs kravallstaketet… Fail! Fast John Levén såg till att väva in basgången från Queens Another One Bites The Dust under tiden, alltid något.

Efter avslutande The Beast och The Final Countdown flyter jag mot utgången i takt med alla andra och funderar på hur många som hade kommit om det funnits mer utrymme framför scen. Grönan är trevligt, men med riktigt populära artister på scen står det hus, åkattraktioner och matstånd i vägen åt alla håll. Synd på en bra, central scen.

Bäst: Pyrot som var perfekt synkat med musiken – bra jobbat! ..och Sign Of The Times igen, yes!

Sämst: Alla de som tycker att barnvagnar kan vara en bra idé att ta med på konsert, likaså de som fäller upp stora paraplyer så snart det faller en regndroppe. Skämmes!

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

 

Setlist:

Last Look At Eden
Love Is Not The Enemy
Superstitious
Screm Of Anger
No Stone Unturned
Carrie
Let The Good Times Rock
Seventh Sign
New Love In Town
Sign Of The Times
Start From The Dark
Cherokee
Rock The Night

Extranummer:
The Beast
The Final Countdown

Peter Jöback, Cirkus, Stockholm, 2010-10-26
Rockbjörnen Live, Stockholm, 2010-09-01

Pin It on Pinterest

Share This