Publiken i Friends Arena blir just nu ordentligt uppvärmda. Jag utgår ifrån att ni poppat popcornen och korkat upp skumpan ni som följer detta från tv-soffan! Här i pressrummet där jag befinner mig ligger det en spänd förväntan i luften. Ska någonting kunna rubba Måns? 

Okej, nu är det dags för sändningen att dra igång. Är ni redo? Efter vinjetten kommer det stå tre välbekanta ansikten på scenen. Conchita Wurst och våra programledare Sanna Nielsen och Robin Paulsson! De kommer framföra en version av The Final Countdown som handlar om att vi ska utse en ny vinnare. Så, nu blir det lite välbekanta toner från Conchita, fjolårets segerlåt i Eurovision – Rise Like A Phoenix.

Nu kommer Sanna och Robin förklara lite om röstningsförfarandet. Inga direkta nyheter. Det som dock är nytt är ju att vi har tolv låtar i final istället för tio som det varit tidigare år.  Nu följer en presentation av finalisterna och sen är det dag att dra igång tävlingen!

Samir & Viktor – Groupie
Hallå, hallå, hallå vad jag har svårt för detta. Dagispop? Mina initierade källor gör gällande att det här är den stora favoriten hos de yngsta tittarna. Samir & Viktor är charmigt flamsiga och verkar ha jättekul men jag hade uppskattat lite roligare nödrim än att ”fem” ska rimmas på ”hen”. Nåja, det är en fartfylld öppning och det bjuds på konfetti. Den stora frågan är ju om de ska klara av sitt synkroniserade fall på slutet? Räknar ni hur många gånger Samir drar i sin tröja föresten?

JTR – Building It Up
Varför ska gitarren vara med? Jag fattar inte… Som min kompis Folle så klokt sagt: ”Man kan inte rocka utan sladd!”. Det ser inte riktigt klokt ut när det ska låtsasspelas. Nåväl, låten är väl ganska harmlös. De här bröderna får åka hem och fila på en bättre låt tills nästa år tror jag minsann, den här låten gör verkligen ingenting för mig. Har svårt att se att detta ska placera sig speciellt högt upp i resultatlistan.

Dinah Nah – Make Me (La La La)
Detta la-la-la:andet måste ju få ett slut! Orkar inte mer nu! Detta är också en ganska blek låt i mina öron. Låter som nåt från slutet av 90-talet. Men så har ju också Dr. Alban varit med och skrivit den… Den stora behållningen är dansarna. ”Wall of sex” .  Ja jisses… Vi kan väl bara titta på dem ett tag eller vad säger ni? 

Jon Henrik Fjällgren – Jag är fri (Manne Leam Frijje)
Det här är den enda låten som vuxit för mig. Jag tycker det skulle vara väldigt roligt om vi kunde skicka en jojk till Eurovision! Förvisso beror väl det på vad man har för mål med deltagandet där men jag tror definitivt att detta skulle kunna tilltala många. Lagom udda liksom. Finalen till ära så har Jon Henrik också plockat fram en ny kolt, den är väldigt tjusig! (Har glädjande sett flera andra iklädda kolt i arenan!) Är också mycket avundsjuk på hans näbbstövlar, såna har jag inte haft sen jag var barn. (Alltså jag tror himla mycket på jojk + snöstorm till Eurovision!)

Jessica Andersson – Can’t Hurt Me Now
Gäsp. En ballad. Jessica är superproffsig, skitsnygg och sjunger lysande. Men jag får ingen feeling. Ingen gåshud. Det låter snyggt men det gör varken till eller från. Det finns inte så mycket mer att tillägga. Jo! Publiken lyser ju med sina mobiler under numret. Det är fint. Men nej, fint räcker inte till ikväll.

Måns Zelmerlöw – Heroes
Den stora, stora, stora, STORA favoriten. Alla i pressrummet tror att Måns ska vinna. Ärligt talat så vet jag inte vad som kommer hända här inne om Måns inte vinner. Jag tycker låten är… blek. Ja, Måns sjunger svinbra. Numret är häftigt. Men låten? På riktigt?! Gillar ni detta? Det låter som nåt från Avicci eller David Guetta och det mina vänner, det är INTE min kopp te. Men ja, Måns kommer vinna. Han har dessutom lovat att genomföra klassikern om han vinner. Ser mycket fram emot att se Måns i Vasaloppet nästa år…  

Oj, oj! Nu kommer dramatiskt uppgifter om röstningen. ”Hjärtröstningen” funkar inte alls så dessa röster kommer inte räknas! Detta kan förändra läget…

Linus Svenning – Forever Starts Today
Tänt var det här! Ja, detta är ju mest trummor och eld. Sitter mest och hoppas på att någon av trummorna som skickas runt på scenen ska välta och/eller kanske knocka Linus. På genrepet igår var Linus lite svajig men det var helt okej på eftermiddagens rep. Får se hur det går här i finalen… Linus är ju ett bekant ansikte från förra året så kanske drar han in röster på det? 

Isa – Don’t Stop
Den här 16-åringen har nog fått sitt stora genombrott i och med sin Taylor Swift-pop. Jag hoppas innerligt att hon inte fastnar i Mello-facket, hon förtjänar ett bättre öde. Alltså hon är 16. Jag kan inte ta in det. Men låten då. Snygg pop men… Åh, jag känner mig verkligen elak men det fastnar liksom inte. Det går in genom ena örat och rakt ut genom det andra. Och hon kan ju inte skylla på låtskrivarna eftersom hon är en av dem…

Nu är det dags för Filippa Bark att besöka greenroom! Jag är definitivt team Filippa – tycker mycket av det hon gjort har varit himla skoj. Och nu när hon trillar på Måns, det är så bra! (Är problemet att folk inte fattat att Filippa Bark är en karaktär? Ja, ja. I mina ögon är detta strålande!) Det blev faktiskt en liten spontan applåd här i pressrummet nu!

Magnus Carlsson – Möt mig i Gamla stan
Magnus Carlsson gör det han är bäst på, nämligen schlagerdisko. Och det kan ju vara kul. Han gör det ypperligt bra men jag kan ändå sitta och önska att någonting extra ska hända. Är det inte dags för en förändring? Har vi inte hört den här låten tidigare?

Eric Saade – Sting
Det här är mer min kopp te. Det här är låten som jag har vaknat upp och sjungit på de senaste dagarna. Det är ett fartfyllt och showigt nummer som jag gillar att titta på. Dessutom verkar Eric ha vansinnigt roligt när han står på scenen och jag upplever att hans glädje smittar av sig. Frågan är om han har möjligheten att sno segern från Måns? Ingenting talar för det… Tyvärr. 

Mariette – Don’t Stop Believing
Himla snyggt nummer detta! Men det kan ibland kännas lite väl mycket Loreen och lite för lite nyskapande. Att upprepa något brukar aldrig vara ett vinnande koncept i dessa sammanhang. Låten som sådan är riktigt bra, kanske kan hon chocka Måns? (Men hur vågar hon ha en cape på sig? Såg hon inte hur det gick för Madonna?!)

Hasse Andersson – Guld och gröna skogar
Ta mig härifrån. Jag orkar inte. Klämkäckt och glatt och björkar och dansbana och NEJ! Orkar inte. Vill inte. Tycker inte att det här är kul. Det är för mycket buskis över det hela för att jag ska orka med… 

Det var hela startfältet, nu kommer vi få en snabbrepris! Se till att rösta nu så vi får en värdig vinnare. Och kom ihåg att det inte går att rösta via appen! Nu är Filippa Bark tillbaka i greenroom. Nu med en lite internationell touch! Fortfarande är detta kul trots att det är tredje gången jag hör skämten.

Nu blir det besök från Norge. Ylvis är här. De kör sin gamla låt Stonehenge och har med sig en gospelkör, Lili och Susi, en drös tjejer som steppar och så givetvis pyro. Måste ju tillstå att jag sett roligare mellanakter…

Det har nu blivit dags att redovisa rösterna från de internationella jurygrupperna. De är elva till antalet och har tillsammans hälften av rösterna. I år kommer de från Armenien, Belgien, Cypern, Estland, Frankrike, Israel, Malta, Nederländerna, Slovenien, Storbritannien och Österrike.

Just nu har vi alltså Måns Zelmerlöw i ledningen. Kom ihåg att allt kan ändras, fortfarande återstår hälften av rösterna. Vill du rösta ska du göra det nu för här kommer den sista snabbreprisen och när den är slut har du en minut på dig att rösta.

Nu är det dags att fylla fjolårets vinnarlåt, Undo. Det är Dirty Loops som står för detta nummer och det är… Alltså nog sjutton har mellanakterna varit bättre tidigare år? Fanns det inget bättre vi kunde bjudits på? (Dock var ju Sannas försiktiga ”yay!” väldigt sött!)

Det börjar dra ihop sig… Nu ska bara Sanna och Robin sjunga en sista låt, om allt som hänt under årets turné genom Sverige, sedan har vi ett resultat… 

Vi riktar ett stort GRATTIS till Måns Zelmerlöw som står som segrare med sin låt Heroes i årets Melodifestival! 

Tack och bock för i år, tack för att du läste! Nu ska jag pudra näsan, ta på mig någonting glittrigt, försöka gratulera (och intervjua Måns) och sedan smita på efterfest. 

Royal Blood, Debaser Medis, Stockholm, 2015-03-23
Eclipse, Debaser Strand, stockholm, 2015-03-04

Pin It on Pinterest

Share This