Record Store Day är alltså en dag för att hylla den lilla skivbutiken. Detta uppmärksammas i skivbutiker världen runt med lite olika aktiviteter. I Stockholm var det livemusik som gällde! Efter en snabb överläggning med Christine, min vän och tillika fotograf för dagen, bestämde vi oss för att följa i Florence Valentins fotspår hela dagen. Love Antell och Jonny Calzone, två sjundedelar av Florence Valentin, hade nämligen bokat in en liten turné i fem skivbutiker i Stockholm.

Första stoppet var hos Petsounds på Söder. Redan när vi närmade oss misstänkte vi att något annorlunda var i görningen, en TV 4 bil med en stor antenn på taket stod nämligen parkerad ett kvarter från butiken. En sladd från bilen ledde oss rakt in på Petsounds. Det visade sig att det skulle bli direktsänd tv från den lilla butiken på Skånegatan. När Jonny och Love kliver upp på den lilla scenen har de fått order om att de ska följa kameramannens tecken och sluta spela vid en given signal. Det känns lite förvirrat. Killarna drar igång med Spring Ricco, singeln från senaste skivan med samma namn. Love kallar den här dagen för skivbutikernas första maj innan det är dags för Du kommer gå långt. Där efter går TV 4-reportern in och berättar för oss hur direktsändningen ska gå till och ger alla en chans som inte vill synas i tv att flytta på sig. Han avslutar med att säga: ”Det kommer säkert gå åt helvete!” Jonny och Love drar igång Såld är såld och hinner spela ungefär en minut av låten innan de får tecken att de ligger ute i direktsändning och det är dags att sluta spela. Love får kliva ner från scenen och blir intervjuad om vad skivbutiker betytt för honom. Även Sulo, som ska spela i butiken med Plura senare, får samma fråga. Florence Valentin får avsluta hela inslaget och det blir med Pokerkväll i Vårby Gård. Med det tackar Jonny och Love för sig hos Petsounds och drar vidare mot nästa butik. Christine och jag är givetvis inte sena att följa efter.

Vi tog oss ner i tunnelbanan och vidare mot Gamla Stan och Sound Pollution. Love inleder spelningen med att säga att trots att de egentligen är ett punkband så är de i en hårdrocksbutik för att spela. Även här blir det Spring Ricco som inledande låt. Sedan följer Du kommer gå långt, Upp på sociala, ner på systemet och avslutningsvis Mellan krigen. Love berättade en söt liten historia om ett brev han fått adresserat till ”Love Antell, Gröndal, Stockholm”. Brevet var från en kille som laddat ner den nya skivan, han gillade den så han skickade även med en femtiolapp som betalning. Love verkade vara väldigt nyfiken på hur brevet hade hittat hem till honom eftersom han faktiskt flyttat från Gröndal.

Till nästa butik, Bengans på Drottninggatan, blir det en promenad för oss. Väl framme står Pauline på scenen och sjunger sin låt Give Me A Call. Hon hinner avsluta sin lilla spelning och skriva lite autografer innan Jonny och Love dyker upp med sina gitarrer. Det är betydligt mer folk här än i övriga butiker och det blir lite trångt framför scenen. Killarna drar i rask takt av Spring Ricco, Du kommer gå lång, Vårt hem, vår borg och Pokerkväll i Vårby Gård innan de hastar vidare.

Det är nu irrandet börjar på allvar. Christine och jag har ingen aning om vart vi ska, vi har en adress och namnet på skivbutiken men vi har aldrig varit där tidigare. Vi chansar och åker till Odenplan och kastar oss upp i solljuset. Fel gata! Hittar Odengatan och ser skylten, Runtrunt. Puh! Butiken visar sig vara väldigt liten och verkar ha specialiserat sig på jazz. Jag känner mig ganska vilsen i den gula skivbutiken bland skivtitlar jag aldrig hört talas om. Efter lite väntan dyker Jonny och Love upp. Här finns det ingen scen att kliva upp på utan de ställer sig i ett hörn i butiken och river av Spring Ricco, Du kommer gå långt och Såld är såld. Love drar en historia om att det är bättre att lägga pengar på skivor än ett gymkort eftersom man ändå kommer lyssna mer på skivorna än springa på gymmet. Usch så rätt han har… Tur att jag inte köpt något dyrt gymkort!

På väg mot sista skivbutiken stannar Christine och jag till och dricker kaffe. Det kändes välbehövligt efter allt vårt flängande. När vi kommer in på Record Hunter så är det ganska mycket folk på plats. Jonny och Love dyker strax upp och efter lite fixande så drar de igång med… Ja, just det – Spring Ricco. Vid det här laget är jag redo att hoppa fram bredvid dem och köra lite eller varför inte spela lite gitarr? Det blir ju lätt lite absurt när man ser nästan samma framträdande fem gånger. Vi får också höra historien om brevet och att man ska lägga pengar på skivor istället för gymkort. Efter Du kommer gå långt så tvekar Jonny och Love lite om vilken låt de ska spela. Christine ser sin chans och önskar 8 & 5. Efter lite tvekande bestämmer de sig för att spela önskelåten och jag tror att Christine kände sig väldigt nöjd. Pokerkväll i Vårby Gård avslutar hela turnén.

För ett par veckor sedan träffade jag Love för en intervju, då pratade vi lite om textförfattande och han berättade då vad han ansåg var konsten med det: ”Jag jobbar väldigt mycket med att försöka sålla på slitna fraser så att det blir bilder som går direkt in, utan omvägar. Det tycker jag är hela konsten med att skriva text!” De bilder som vi framförallt pratade om var från låten Du kommer gå långt . ”Lastad på båtar från Afrika, Plocka skit på tomma perrongerna, Du kan plocka lingon i Norrland”. Om det sa Love: ”Jag har tänkt väldigt mycket att vissa bilder ska fastna, som bilder på näthinnan. En thailändsk bärplockare i en norrländsk skog – det är verkligen en bild som jag sett och att få med den i en textrad, jag vill förmedla just den bilden för det får en att tänka till.”. Med dessa ord ringandes i öronen är det dags för oss att avsluta vår dag i Stockholms skivbutiker. Jonny och Love skriver autografer, Christine och jag går mot tunnelbanan för att åka hem och pusta ut. Det sliter att vara på turné!

Bilder från vår galna turné finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

Sofia Karlsson, Konserthuset, Växjö, 2009-04-26
Melissa Horn, Nalen, Stockholm, 2009-04-16

Pin It on Pinterest

Share This