Så här långt har vi hunnit se hur artisterna en efter en passerat förbi på röda mattan. Först ut var rockarna i Dead By April. Gissningsvis hade de bråttom in då deras sångare Jimmie Strimmel direkt la sig under nålen för att göra en helt ny tatuering. En annan som stack ut var Sofia Jannok, nominerad till Årets Folkmusik/Visa, som bär en otroligt vacker klänning.

Sen rullar det bara på; Anna Järvinen, Idol-Tove och Laila Bagge poserar vant för kamerorna. Bert Karlsson käbblar vänskapligt med E-Type. När Agnes kommer in i sällskap med Peter Jöback känns det som att fotoblixtrarna exploderar. Sedan får jag se Thomas Di Leva krama Tomas Ledin och jag kan bara skaka på huvudet. Men det som faktiskt tar priset är när Carola blir fotad tillsammans med Teddybears; som givetvis har på sig sina stora björnhuvuden som vi fått vänja oss vid att se.

Vi som tillhör kategorin ”press” har tillsammans med jury och sponsorer tilldelats ett rum där vi kommer få följa galan via storbildskärm. Jag kan skvallra om att en hel del kända namn syns bland jurymedlemmarna.

Grammisgalan är nu igång. Först ut är Frisk Viljor, ett band som jag gillar skarpt! Den förste prisutdelaren är Dregen som delar ut Grammisen för Årets Rock. Segrare? Kent! Sami Sirviö sköter tacktalet och han ställer sig frågande till om det verkligen är en rockplatta Kent gjort… Personligen så lägger jag ingen som helst vikt vid det utan hävdar bestämt att alla Grammisar Kent får är synnerligen välförtjänta.

Segrare i Årets Dansband blir Larz Kristerz. Jag kan absolut ingenting om dansband så jag lämnar den kategorin ganska snabbt.

Vinnare i kategorin Årets Folkmusik/Visa blir Sofia Karlsson som tackar sin publik för ett underbart år.

Karin Winther är den som leder galan och hon tar nu lite plats på scenen där hon summerar sina främsta minnen från 2009. Detta följs av nästa prisutdelare, Kenza Zouiten, som delar ut Grammisen för Årets Musikvideo. Timbuktu går segrande ur striden med videon till låten Välj Mej.

Årets Barnalbum är kanske inte den coolaste kategorin men den måste definitivt tillhöra den roligaste! Det finns få saker som slår en riktigt bra barnskiva. I år är det Bröderna Lindgren som får stå i strålkastarljuset.

Maria Andersson från Sahara Hotnights delar ut Grammisen för Årets Kompositör. En synnerligen tuff kategori där Amanda Jensen och Pär Wiksten står som segrare. Amanda hyllar Pär som i sin tur hälsar hem till sin mamma!

Name The Pet har nu tagit över scenen och kör en av sina låtar. Efter en reklampaus, som sponsorerna följer med stor spänning, är det dags att ta nya tag. Det hela rivstartar med Grammisen för Årets Manliga Artist. Paolo Roberto får äran att räcka över Grammisen till Lars Winnerbäck. Lasse ser nästan lite överraskad ut; men det kan han väl inte vara? Det mesta han rör vid verkar ju bli till guld.

Jag är något av en textnörd som gärna kastar mig över texthäften, där för blir nästa Grammis lite extra spännande för egen del. I år blir det Thåström som utses till Årets Textförfattare. Thåström är själv inte på plats utan det är Pange Öberg från United Stage som tar emot priset.

Pernilla Andersson, Svante Thuresson, Siw Malmkvist och Dregen på samma scen? Märkligt? Nejdå, det är ju Grammisgalan – här kan det mesta hända. Vi bjöds på ett medley av gamla godingar men be mig inte räkna upp vilka låtar vi hörde, jag är nog för ung för att känna igen dem… Samtliga låtar kom dock från Metronomes samlingar; Metronome som nyss fyllt 60 år.

Årets Producent blir Kent & Joshua för plattan Röd. Den här gången är det Martin Sköld som sköter snacket och han tackar just Joshua som inte är på plats ikväll.

Årets Klassiska blir Kammarensemble Sonanza. Återigen en kategori som jag inte kan någonting om… Kategorin Årets Hårdrock är jag dock inte helt främmande för. Anders Fridén från In Flames är prisutdelare. Jublande glada får Mustasch bli ikväll när de tar hem segern.

Nytatuerade Dead By April kör för fullt och utnyttjar tiden fullt ut genom att bygga ihop två av sina låtar. Gitarristen Johan Olsson avslöjade för mig innan galan att de var lite nervösa inför sitt framfrädande, han menade att de hade nog behövt några fler timmar i replokalen. Här kan du läsa vad Johan berättade.

Efter ytterligare en reklampaus kommer Ebbot Lundberg ut, han är på plats för att dela ut Grammisen till Årets Nykomling. Erik Hassle blir pristagaren, han verkar riktigt glad och passar på att tacka så många han hinner.

Det har åter blivit dags för Svante Thuresson att kliva ut på scenen, den här gången som prisutdelare. Han har fått äran att dela ut Grammisen i den kategorin som ligger honom närmst om hjärtat; Årets Jazz. Jeanette Lindström är den otroligt lyckiga vinnaren.

Patrik Arve tar med sig hela bandet ut på scenen, fortfarande med björnhuvuden på, för att dela ut priset till Årets Pop. Fibes, Oh Fibes! utropas som segrare och jag kan inte låta bli att jubla lite själv. Sångaren Christian Olsson konstarerar att det inte är varje dag man tar emot ett pris från en björn.

Maia Hirasawa och Jonna Lee hyllar Michael Jackson med en svensk version av The Way You Make Me Feel. De följs av Rebecca Símonsson, som bär kvällens märkligaste klänning, som ska dela ut Grammisen i kategorin Årets Klubb/HiphopPromoe utses till vinnare men han är tyvärr inte på plats själv utan en skivbolagsrepresentant får rycka ut.

Årets Specialutgåva går till Olle AdolphsonTystnaden smyger som en katt… 1956-2004.

Årets Hederspris går till Jerry Williams.

Efter att The Fast Forwards har underhållit oss är det dags att prisa Årets Kvinnliga Artist. Siw Malmkvist agerar prisutdelare när Amanda Jensen får motta sin andra Grammis för kvällen. Amanda säger sig vara överväldigad och berättar att det varit en barndomsdröm att vinna en Grammis, en dröm som nu gått i uppfyllelse.

Årets Låt har Mando Diao skrivit; Dance With Somebody. Killarna verkar uppriktigt överraskade och glada.

Howlin’ Pelle är på plats för att dela ut Grammisen till Årets Album. Innan han delar ut priset berättar han att The Hives är på gång med en ny skiva och han tar tillfället i akt att studera hur det går till när man tar emot en Grammis. Segrare bli Thåström med Kärlek är för dom.

Sista Grammisen för kvällen tilldeles Lars Winnerbäck, denna gången i kategorin Årets Artist. Han får priset av Jerry Williams. Lars verkar vara väldigt nöjd och glad och beklagar att det inte syns på utsidan hur glad han faktiskt är.

Avslutar Grammisgalan gör Lorentz & M.Sakarias tillsammans med Monty. Två akter som jag gillar skarpt! Ännu en Grammisgala är slut med tro inte att kvällen va slut för det. Festen fortsatte långt in på småtimmarna och de flesta verkade ha riktigt roligt; med eller utan en Grammis i handen. 

Mingelbilder från Grammisgalan finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

Segrarintervju med Lars Winnerbäck finns här.
Segrarintervju med Christian Olsson från Fibes, Oh Fibes! finns här.

 

Johnossi, Annexet, Stockholm, 2010-02-05
Noice Forever - En hyllning till det som en gång var, Palace, Kalmar, 2009-12-19

Pin It on Pinterest

Share This