Som vanligt bjuder grabbarna på en ordentlig show, ett stabilt framförande kryddas med artisteri och utstrålning som är långt utöver det vanliga. Ljussättningen är näst intill magisk och förstärks av maffig pyro och fyrverkerier (som kvällen till ära formar The Jesterhead på den svarta himlen).

Showen brakar loss med titelspåret från senaste plattan, Sounds Of A Playground Fading och In Flames visar publiken att det trots allt var värt att trotsa kylan och bege sig till Gröna Lund. Låtar som Pinball Map, Trigger, Only For The Weak och Cloud Connected matas ut på löpande band och skapar den bästa stämning jag upplevt på Grönan.

Tyvärr stagnerar konserten lite efter den makalösa inledningen. The Hive känns inte direkt som den låt jag skulle välja från Whoracle och varken Ropes eller Fear is The Weakness hamnar bland mina In Flames-favoriter.  Bandet lyfter dock spelningen till nya höjder med The Quiet Place, System och kvällens bästa Deliver Us (gåshud på den).

Jag hade gärna sett ett något högre tempo mellan låtarna, Anders Fridén må vara träffsäker och skapar speciella band med publiken i sina mellansnack, men dom blir ofta för långa. Jag står med blandade känslor när bandet inför näst sista låten, Take This Life, helt sonika börjar äta godis på scen vilket sedermera urartar och slutar med att två killar ur publiken får sjunga och spela gitarr tillsammans med bandet. Dels så var det en helfestlig grej, där bandet ger publiken något att verkligen minnas från konserten, men det är också fem-tio minuter som ”går bort” till flummigheter. Det jag i alla fall kommer ta med mig är att det är första och förmodligen sista gången jag kommer höra publiken på en deathmetal-spelning skandera ”Godis” i takt.

Sammanfattningsvis var konserten en svindlande tur mellan Fridéns charmiga göteborska, småtråkiga stunder och ren och skär magi. Konsertens höjdpunkter är bland det bästa jag sett på en scen, alltihopa inramat på ett fantastiskt sätt. Höjdpunkterna överglänser de dalar som finns och tillsammans med en grym publik skapar In Flames en minnesvärd kväll.

Alla tiders hits, SVT Studio 1, Stockholm, 2013-09-28
Nobelkommittén, Debaser, Malmö, 2013-09-13

Pin It on Pinterest

Share This