Jag var elva år när Jakob Hellman släppte sin skiva …och stora havet. Jag hatade honom. Jag minns fortfarande hur arg jag blev när han vann en Grammis. Något år senare insåg jag hur galet bra Jakob Hellman faktiskt är och jag fick ta tillbaka alla onda ord. Nu står jag här framför scenen och kan vartenda ord han sjunger. Jag är långt ifrån ensam om det, nästan alla framför scenen sjunger med. Vissa med kanske lite för stor inlevelse och lite för högt…

Det är nog många som inspirerats av Jakob Hellman och jag tror inte att svenskt musikliv skulle vara detsamma utan honom. Att det gått 21 år sedan hans enda skiva släpptes är svårt att förstå, låtarna håller än idag. Hade man inte vetat att skivan har över 20 år på nacken hade man lätt kunnat tro att den släppts i år. 

Jag har sett Jakob Hellman live en gång tidigare och det var 1999 då han var med på Kalas-turnén. Det var inte speciellt bra. Därför var jag lite nervös inför den här spelningen. Inte blev det bättre när jag frångick mina principer och såg Allsång på Skansen där Jakob medverkade för någon vecka sedan. På tv verkade det lite skakigt och trevande men allt det är nu som bortblåst. Eller bortspelat kanske? Det här är ju det tredje stoppet och därmed också den tredje spelningen.

När spelningen börjar nå sitt slut smyger Titiyo in på scenen. Hon är med och körar på Vara vänner och Avundsjuk på dej. Med det är hela skivan spelad och Jakob Hellman tackar för sig. Jag hade gärna sett att han hade kunnat spela skivan en gång till men fler artister står på tur så det är bara att acceptera att kvällens höjdpunkt är över.

Låtlista
Du är allt jag vill ha
Tåg
Vacker väder
Sköra värld
Vintern dör
Visa mej
Hon har ett sätt
Som jag vill
Tårarna
Glada dagar
Stora havet
Vara vänner
Avundsjuk på dej

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

The Ark, Gröna Lund, Stockholm, 2010-08-19
Lustans Lakejer, Forever Young, Eskilstuna, 2010-08-13

Pin It on Pinterest

Share This