Jag har många gånger reflekterat över ”gamla låtar”-knipan som många artister hamnar i. De gör en våldsamt framgångsrik skiva, lyckas inte riktigt upprepa det men fortsätter glatt att turnera – de kommer hamna i en sits där de vill köra sitt nya material på konserterna medan publiken kommer för att höra de gamla låtarna. Jakob Hellman låter inte det problemet ankomma honom, i kväll kommer han helt sonika köra hela plattan. Att det är den enda plattan gör ju saken ännu enklare.

..och stora havet kom 1989 och innebar ett omedelbart genombrott för den 24-årige Jakob från Vuollerim, fyra mil sydost om Jokkmokk. Efter skivan hördes han inte av så mycket, mer än sporadiska inhopp här och där.

Men nu står han på scen och öppnar Forever Young i Gävle med min favorit Du är allt jag vill ha. Framförallt för de fantastiska textraderna ”Två timmar kvar / jag har äntligen tagit mej / in i en annan värld / Det är två timmar tills dom tänder i taket / men då är jag inte här/ ..  /Natten är vacker och månen är full / och du är som natten och jag är som månen / och du är som jag”. Vardagspoesi!

Samtidigt som han låter oförskämt fräsch kan jag inte låta bli att flina lite åt hans backdrop som är en kul blinkning åt att det är gamla idoler på scenerna idag – bilden är från storhetstiden för tjugo år sen med en ung Jakob på bilden.

Till min stora glädje är han också ganska pratsam av sig mellan låtarna. Jag trodde det skulle vara stor Thåströmvarning på honom, men han är riktigt rolig! Han introducerar en låt med orden ”Nu blir det en ballad, så nu är det dags för tändare, stearinljus, skärbrännare…” och river sedan av Visa mig som är allt annat än en ballad. Han fixar inte riktigt alla höga toner längre, men jag förlåter honom – inte ens för tjugo år sen kunde jag ta samma toner…

Jag märker dessutom att jag inte är ensam om att stå och sjunga med i låtarna och kunna varenda textrad fortfarande, det är gott om folk runt om som gör likadant. Det gör mig nästan lite rörd att det är alla från poptjejerna som knappast var födda när Jakob slog igenom till 40-plussare som med ett saligt leende står och sjunger ”Hon har ett sätt att le som bara jag för- bara jag förstår”…

Som jag vill inleds akustiskt men bandet kliver på efter halva låten och det blir riktigt bra, trots min instiktivt negativa reaktion på en låt som bara har Jakob på gitarr på albumet. Efteråt konstaterar Jakob att ”vi tar och spelar resten av låtarna långsamt, då får vi vara kvar längre!”

Konserten avslutas med Avundsjuk på dig och mina små förhoppningar om att få höra något från den remastrade versionen av ..och stora havet med några extra låtar, de förhoppningarna grusas. Men Tältet eller Hon väntar på mig hade verkligen varit perfekt. Eller varför inte ett inhopp av valda delar av Perssons Pack? Jag lovar att Tusen dagar härifrån hade lett till jubel!

Men jag ska inte klaga, jag har (äntligen) sett Jakob Hellman live och för min del toppade Forever Young redan innan det blev mörkt – nu kan jag nästan åka hem igen…

 

Låtlista:

Du är allt jag vill ha
Tåg
Vackert väder
Sköra värld
Vintern dör
Visa mej
Hon har ett sätt
Som jag vill
Tårarna
Glada dagar
Stora havet
Vara vänner
Avundsjuk på dej

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

 

 

Ultravox, Forever Young, Gävle, 2010-08-20
Salem Al Fakir, Aftonbladets Livelöpet, 2010-08-22

Pin It on Pinterest

Share This