Lasse berättar för samtliga i Annexet hur länge han och bandet har väntat på denna dag, då de ska få spela i Stockholm, eller rättare sagt så hade de längtat efter gårdagen (torsdagen den 5 november) då den första av fyra spelningar i Stockholm skulle ha ägt rum.
Spelningen den 5:e fick dessvärre ställas in på grund av att Johan Persson (på bland annat klaviatur och gitarr) insjuknat i svininfluensan. Under fredagen, då Persson fått i sig en massa medicin, tog de beslutet på att genomföra kvällens spelning som planerat.

Jag är själv inte så inlyssnad på Winnerbäck, jag har mest hört de låtar som spelats på P3 genom åren och genom vänner som lyssnat på honom, men jag har fått ett mycket bra intryck av honom, så jag är nyfiken på att få höra honom live.

Spelningen inleds med låten Järnvägsspår, det blir en snygg start på spelningen och de första riffen/tonerna får mig att tänka på melodier från banden Kent och Coldplay. Jag får den känslan av många av Winnerbäcks melodier, att de drar åt just det hållet på den senaste plattan Tänk om jag ångrar mig och sen ångrar mig igen. Andra exempel på det är: Ett sällsynt exemplar och Köpenhamn och överallt (som båda två spelades under kvällen).

De har även lagt mycket arbete på ljusshowen som jag tycker höjer stämningen ännu mer. Ljuset har koordinerats snyggt och stämningsfullt till musiken och tillsammans med videodisplayer i bakgrunden och i taket över bandet ger det kvällen en snygg inramning.

Annexet är fullsatt och som Andreas Grega, kvällens förband, redan nämnde tidigare under kvällen, finns en trogen skara fans som följt med runt på turnén. Innan Lasse hinner börja spela på nästa låt ropar en kille i publiken, ”Lasse regerar” och Lasse kommer av sig lite. Han blir stum en kort stund och säger sedan ”Hjälp mig räkna in, jag blir generad”, de räknar in tillsammans, Lasse och bandet börjar sedan spela på Lång dag, som följs av Varning för ras. Lasse spelar och sjunger därefter ensam med sin elgitarr låten Hugger i sten.

Sedan gör bandet honom sällskap till nästa låt. När Lasse tar upp dem på scenen passar han på att presentera dem en och en. Störst applåder får såklart Johan Persson. De drar sedan igång och spelar I Stockholm, en rolig låt med trevlig melodi.

Den låten som berör mig mest under kvällen är ändå den sista, Om du lämnade mig nu, som i original framförs tillsammans med Miss Li, men ikväll tar Anna Stadling (gitarr och sång) över sången. Det blir stämningsfullt och vackert, då spotlighten går mellan Anna och Lars när de sjunger sina respektive bitar i låten och i bakgrunden, på displayerna så visas en stjärnhimmel.

Omkring två timmar och femton minuter har gått av spelningen när Lasse och bandet tackar för sig och kliver av scenen. Men efter massiva applåder så kommer de tillbaka upp på scenen och avslutar med några extranummer. Bland annat: Elden, För dig och Ett sällsynt exemplar som han tillägnar publiken, spelas.

Efter två och en halv timma så har jag verkligen fått mersmak och vill gärna ge Lars Winnerbäck en ordentlig chans genom att lyssna igenom mer av hans musik.

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

Fibes, Oh Fibes!, Berns, Stockholm, 2009-11-21
Andreas Grega, Annexet, Stockholm 2009-11-06

Pin It on Pinterest

Share This