Då var sändningen igång! Vi ska bara genomlida världens längsta trailer först… Våra tre programledarinnor Helena Bergström, Sarah Dawn Finer och Gina Dirawi stämmer upp i skönsång i Baku, Baku (som alltså är en ny version av New York, New York). Ett snyggt öppningsnummer tycker jag.

Nu har det blivit dags att presentera årets finalister. Ingen inmarsch i år utan namnen läses helt enkelt upp rakt upp och ner, inga krusiduller. Vi kommer sedan får själva röstningsförfarandet förklarat för oss. I kväll kliver ju de internationella jurygrupperna in och ska få säga sitt också.

Nu kommer Eric Saades fans få sitt! Det blir lite dans, lite sång och en liten flygtur för fjolårets vinnare. Det är väl Hotter Than Fire huvudlåten heter? Även detta är väl ett ganska snyggt nummer. Vet inte hur det tar sig i rutan dock? Okej, är ni redo nu? För nu börjar det på allvar!

David Lindgren – Shout It Out
Han skrällde när han tog sig vidare till finalen. Hans skrällchanser i finalen är väl inte så stora misstänker jag. Men det är skönt att få en lite ösig öppning på kvällen. Låten har jag inget emot men med tanke på konkurrensen ikväll… Nja, hans chanser är väl inte så stora. Ett annat år hade nog den här låten kunnat komma längre. Jag känner mig också lite fundersam hur detta ser ut i tv. Vad tycker ni? Är det snyggt?

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen
Nä. Det här är inte så himla kul tycker jag. Lite för dramatiskt, lite för allvarligt, lite för mycket barfota. Glädjen hos mig över att bidragen bara får vara tre minuter är stor. Ska jag säga något positivt om detta är det väl att jag gillar kläderna…

Dead by April – Mystery
Lycka är att få rensa skallen till detta! Känns som något av en befrielse efter Revolutionsorkestern. Det här är väl det bidrag som jag har lättast att ta till mig, det som ligger närmast min musiksmak. Gillar att de kör sin grej och inte gjort något för att ”passa in”. Kul att de gick till final och röstar fansen ordentligt kan det kanske bli en topp fem placering.

Lisa Miskovsky – Why Start A Fire
Det här är så finstämt och vackert! Gillar det som bara den! Lisa är också självsäkerheten själv och det ska mycket till för att rubba henne. Hon ser ut att stå stadigt där på scenen med sin gitarr. Men de här dansarna med lakan… Nja, det funkar live men jag är mycket tveksam på hur det tar sig ut i rutan. Även det här är en låt jag kan tänka mig hamnar topp fem.

Top Cats – Baby Doll
Det bevisades ju redan förra året att svenskarna gillar rockabilly. Och visst är det glatt och visst svänger det. Men… Hur mycket beror på att jag hört låten så pass många gånger vid det här laget? Det mesta blir ju bra med repetition. Jag sitter mest och väntar på basistens balansakt – jag är mycket imponerad av honom!

Loreen – Euphoria
Den stora förhandsfavoriten som spelbolagen stoppat spel på. Kommer hon palla för trycket? Hur mår rösten? Det har låtit lite, lite tveksamt på genrepen men förmodligen har hon sparat på krutet tills nu. Numret är avskalat och snyggt. Förmodligen också sjukt komplicerat. Kan tänka mig att många timmar lagts ner på att få det att se så enkelt ut. Till skillnad från flera av de övriga numren så gör sig det här väldigt bra i tv-rutan! Visst är låten bra och det är svårt att se vad som skulle kunna stoppa henne från att vinna men jag får väl erkänna att jag håller min tumme för en annan låt… (Obs att det applåderas i pressrummet när Loreen är klar!)

Ulrik Munther – Soldiers
Småtjejernas favorit Ulrik! Under genrepen har det tjutits ordentligt efter honom. Visst har han massa talang och visst är det ingen tvekan om att han förtjänar sin finalplats men ikväll så har han inte en chans! En otacksammare startposition kunde han heller inte fått. Låten är väl helt okej men det som jag gillar mest är färgsättningen, mycket snyggt!

Björn Ranelid feat. Sara Li – Mirakel
Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om detta. Jag har så svårt att ta detta på allvar trots att jag vet att det ÄR på allvar. Och detta att Ranelid nu börjat dansa loss? Ser ni det i tv? Det verkar ju som om han inte gjort annat än dansa till det som numera kallas ”författarhouse”. Och rullar han inte ännu längre på r:et i ”Herrrrrregud”?

(Nu visas en halvtrist sketch med Sarah Dawn Finer. Hon sköter sig bra i rollen som Lynda Woodruff men nä… Det här kunde vi väl ha sluppit? Eller tyckte ni att det var kul?)

Molly Sandén – Why Am I Crying
Det här är pampigt, vacker och sorgligt. Gillar Mollys ”gråtvibrato” i början. Verkligen gåshudsvarning på detta. Jag tippar Molly som topp tre ikväll. Vill också passa på och utnämna henne som snyggast ikväll också. Som min kompis Björn precis sa; hon har ju gått och blivit en babe! Har ni lyssnat på texten ordentligt? Hög igenkänningsfaktor på den för alla som någon gång gått igenom en separation eller tre. Mycket pluspoäng för det! (Även Molly får applåder i pressrummet!)

Danny Saucedo – Amazing
Jag tycker faktiskt att Danny själv är ganska så amazing. All denna engeri som han lagt ner på det här nummret. Han hade stått som solklar favorit om det inte var för Loreen. Undrar om han är bitter? Han har ju sagt att det är seger han går för. Numret är snyggt och nåt vi inte sett i Sverige tidigare. (Ja, jag har sett klippet! Från amerikanska X-factor var det väl?) Det är mycket mer extrovert än Loreen och jag gillar det här mycket bättre. Nä, jag tillhör Team Danny och håller tummen för honom ikväll! Jag menar vem skulle inte vilja ha en kille som sjunger att man är amazing? (Och även nu blev det applåder i pressrummet!)

Så där, då var alla bidragen framförda. Nu blir det snabbrepris samt tack tack till dansarna som slitit under dessa veckor. Sen blir det besök hemma hos Helena Bergströms schlagerfigurer. Det har väl varit lite si och så med dem tycker jag men ikväll känns det riktigt lyckat.

Gina är nu nere i greenroom och hälsar på nervösa artister. Blir det någon som gör bort sig tror ni?

Då är det dags att redovisa rösterna från de internationella jurygrupperna. De som är med och röstar i år är: Belgien, Bosnien, Storbritannien, Estland, Frankrike, Cypern, Irland, Malta, Norge, Tyskland och Ukraina.

Okej, vi har alltså Loreen i ledningen nu. Tycker du annorlunda är det dags att rösta nu!

Nu får vi besök i Globen av Helena Bergströms ”överklasstant”, Marianne von Reiine. Är hon kul? Jag vet inte riktigt… Nu ska Elena Paparizou framföra Popular i något som kanske kan kallas för ett kabaretnummer. Är det verkligen lämpligt att grensla en stol när man ha en så kort klänning? Tveksamt va… Glöm inte att rösta – nu är det inte långt kvar. Sen, SEN, är det dags att redovisa era röster och då vet vi vem det blir som får åka till Azerbajdzjan och Baku i maj!

Är ni redo för resultatet…? Vinnaren av Melodifestivalen heter Loreen! Grattis!

Nu ska jag kasta mig ner i Globen för att se om jag kan lyckas få till en vinnarintervju. Hoppas ni haft en kul kväll framför tv:n!

 

NKOTBSB, Malmö Arena, Malmö, 2012-05-13
Oh My!, Obaren, Stockholm, 2012-02-27

Pin It on Pinterest

Share This