Artister kommer fram till Trus och Ek för att berätta vem de vill ge en Rockbjörn till. Regina Lund vägrar att bestämma sig, men när Håkan Hellström kommer fram från bakgrunden så ger hon den till honom. Hellström i sin tur vill ge dem till alla andra nominerade. Han berättar om sitt bästa sommarminne, som så många förstår så är det konserten på Ullevi, där han slog nordiskt publikrekord.

Första björnen som ska delas ut är för årets genombrott och föga förvånande är det The Fooo som får det. Det skapar öronbedövande jubel från publiken. Bokstavligen. Bandet hoppar upp på scenen och är överlyckliga för vinsten. De har kvällen till ära klätt sig i björn-inspirerade kläder; pälsar, rufsigt hår och till och med nallebjörnar lite varstans på kroppen. Dom nominerade i bästa genombrott var:

Josef Johansson
The Fooo
Jens Hult
Alvaro Estrella
Ace Wilder

Live-året gås igenom med höjdpunkter och lågvattenmärken. Såklart nämns Hellströms Ullevi-spelning och Kanyes Bråvalla-hybris. Efter det delas priset ut för årets utlänska låt, de nominerade är:

John Legend – ”All of me”
Ariana Grande – ”Problem”
One Direction – ”You and I”
5 Seconds of Summer – ”She Looks so perfect”
One Direction – ”Story of my life”

Vinnaren är John Legend med, enligt mig, en av de bästa låtarna i år. Robin Stjernberg tar plats vid en keyboard och framför en fin version av låten. 

Nästa kategori är Årets manliga liveartist. För mig så finns det bara en vinnare. Nominerade i den här kategorin är: 

Avicii
Anton Ewald
Håkan Hellström
Robin Stjernberg
Oscar Zia

Även om Avicii är en superstor artist så är det bara Håkan Hellström som kan vinna. Sveriges älskling får än en gång gå upp på scen och få en björnkram och en björnstaty. Han ber om ursäkt till de som inte vann, ödmjuk som vanligt, och nere vid Aftonbladets Markus Larsson förkunnar han att det är enormt att vinna det här priset.

Årets hårdrock/metal går till Sabaton, ett band som är otroligt populärt bland metalfansen. Där var de nominerade:

Sabaton
Lizette&
Outtrigger
Five Grams Of Perfection
Ghost

Så ska priset för Årets svenska låt delas ut. Återigen blir jublet stort när The Fooo är nominerade två gånger i kategorin. Nominerade:

Albin ft. Kristin Amparo – ”Din soldat”
The Fooo – ”King of the radio”
Loreen & Inga-Maret Gaup-Juuso – ”Son”
Veronica Maggio ft. Håkan Hellström – ”Hela huset”
The Fooo – ”All over the world”

Men The Foooers får bita i det sura äpplet, för det är Hela huset som tar hem björnen. Håkan Hellström går upp i Veronica Maggios ställe och Trus kommer fram till att han äger en fjärdedel av björnen, eller kanske en versrad i alla fall.  

I kategorin Årets livegrupp har vi: 

Mando Diao
Lizette &
Kent
The Fooo
State of Drama

Det är otroligt svårt att höra någonting Tobbe Ek säger efter att det berättats att The Fooo har vunnit. Bakom mig låter det som att folk åker världens läskigaste karusell. Ovanför mig sveper berg- och dalbanan Kvasten förbi och skriken därifrån är inget i jämförelse med de som står bakom mig och ropar på grabbarna i bandet. Frida Söderlund frågar dem om de vill att hon drar dit en av dem och det är det ingen som säger emot. De får ställa frågor till Oscar Enestad och Zara Larsson, frågor som ”vad har du för smör på nattmackan”, och ”kan du låta som ett påskägg”. På andra sidan smyger Håkan Hellström ut till publiken längs med stängslet för att kramas och ta selfies. Så fint. 

Så har vi kommit fram till Årets konsert. Finns det något val här eller? Nja. De som är nominerade är: 

Håkan Hellström – Ullevi
The Fooo Experience – Annexet, Stockholm
One Direction, – Friends Arena
Loreen – Gröna Lund
The Fooo Experience, – Lisebergshallen

Såklart är det Håkan Hellström som vinner, trots att glädjetjuten för The Fooo fortfarande är högst. Håkan Hellström har nu rekordet i antal rockbjörnar som soloartist. Per Gessle är den som vunnit flest, men då räknas även de han vann med Gyllene Tider. Det visas en liten film på Hellströms Rockbjörnar genom åren och han ler nostalgiskt åt de gamla bilderna på honom själv. 

Årets kvinnliga liveartist:

Laleh
Veronica Maggio
Marie Fredriksson
Zara Larsson
Sanna Nielsen

Jag trodde på Maggio, men det är Zara Larsson som får ta emot priset. Kul!

Priset till årets bästa fans delas ut från stora scenen och vem är förvånad över att det är The Foos fans som vinner? De är superglada och delar såklart priset med alla som röstat och som är på plats för att fira med och visa sin kärlek till bandet.

Så. Kvällens kung är Håkan Hellström. Prinsar är The Foo. Bara två kvinnliga vinnare; Zara Larsson och Veronica Maggio. Bra drag bland publiken, härlig stämning i mingelområdet. Ännu en fantastisk musikgala är till ända och vilken kväll! Konfetti, glitter och glamour! Jag längtar redan till nästa år!  

 

Augustifamiljen med gäster, Debaser medis, Stockholm, 2014-09-12
Jakob Hellman, Gröna Lund, Stockholm, 2014-08-26

Pin It on Pinterest

Share This