Första gången jag såg Royal Blood var förra sommaren på Glastonburyfestivalen och jag blev imponerad från första början. Det var lite som att bli överkörd av en ångvält eller kanske som att få en käftsmäll. Så är det även ikväll. Att de kan låta så mycket och ta så mycket plats trots att de bara är två på scenen är helt ofattbart enligt mig. Sångaren och basisten Mike Kerr är också väldigt bra på att mana på publiken och de följer hans minsta vink. Det skrålas med i texterna, det vevas med händer i luften, det headbangas. Bra stämning i publiken helt enkelt! Ibland känns det som att rocken glömts bort av Stockholmarna, att spelningar med rockband inte är så välbesökta i huvudstaden. Kanske är Royal Blood undantaget som bekräftar regeln? Oavsett vilket så är det kul att se så mycket publik på plats och att de flesta verkar också ha lyssnat in sig ordentligt på musiken.

Historien om Royal Blood är inte speciellt lång men har så här långt varit synnerligen framgångsrik. Bandet bildades 2013 men har redan hunnit med att spela på de största festivalerna hemma i England, släppa sin självbetitlade debutplatta, vinna en BRIT Award, agera förband åt Arctic Monkeys och näst på tur står en turné med Foo Figthers. Det ska bli spännande att se vart det bär av för de tu härnäst. Just nu verkar det ju som att ingenting kan stoppa dem.

När spelningen börjar lida mot sitt slut är det dags att riva av den största hiten, Out Of The Black, och de gör det med en otrolig intensitet. Trummisen Ben Thatcher lämnar för en stund sina trummor och balanserar på kravallstaketet för att mana på publiken.  Spelningen avslutar han sedan ståendes bakom sitt trumset där han och Kerr med frenesi slår på varsin cymbal innan de lämnar scenen och spelningen är med det obönhörligen slut. För första gången på hela dagen är jag ordentligt varm. Varm och nöjd. Jag tror inte att Royal Blood gjorde någon besviken den här kvällen.

Låtlista
Hole
Come On Over
You Can Be So Cruel
Figure It Out
Better Strangers
Little Monster
Blood Hands
One Trick Pony
Careless
Ten Tonne Skeleton
Loose Change
Out Of The Black

To Kill A King, Kägelbanan, Stockholm, 2015-03-31
Final Melodifestivalen, Friends Arena, Stockholm, 2015-03-14

Pin It on Pinterest

Share This