När Thåström hittat ett koncept han gillar håller han fast vid det oavsett vad. Lamporna i de avsågade oljefaten i kulissen har hängt med många år vid det här laget, likaså trummisens utbud av märkliga saker att slå på. Men det gäller också musiken, på gott och ont.

Det är få förunnat att ha en sådan diger låtlista att plocka guldkorn ur, guldkorn som både är extremt välkända och väldigt väldigt många. Man behöver sannerligen inte ha varit punkare i slutet av 70-talet för att känna igen 800 grader eller Die Mauer, lika lite som det bara är pop/rockfolk som känner igen Var E Vargen eller Du Ska Va President från mitten av 80-talet.

Nu får vi höra en hel del gamla godingar, men många av dom pressas in i hans nuvarande format med Osslers gitarr ständigt balanserande på rundgångens rand. Detta gör att ljudbilden under konserten blir ganska mycket detsamma, trots de olika låtarna. Det är malande, slamrigt och nästan enformigt.

Det blir väldigt uppenbart under introt till ett extranummer, alla står och försöker komma på vilken låt det är och Thåström säger lite på skämt ”Gissa vilken!”. Det är först när han börjar sjunga ”Nånstans nere under jorden” som vi fattar att det är Du Ska Va President.

Här har vi problemet. De nya låtarna lever sitt liv i sitt mörkare format, men när både gamla Imperietalster och låtar från början av hans solokarriär trycks in i samma mall känns det lite… tråkigt. De yngre som upptäckt Thåström nu under 2000-talet gillar säkert de gamla låtarnas nya gestalt, men vi som var med på 1900-talet saknar den musikaliska variation som fanns då.

Givetvis finns det de låtar som lever upp, Miss Huddinge -72 är fantastisk och …som eld når oanade höjder. Men varför fick Göteborg höra Sönder Boulevard och Var E Vargen och inte vi?

Dagens ögonbrynhöjare handlar om Ebba Grön. Thåström är galet ovillig att spela gamla Ebba-låtar, men Die Mauer har alltid kommit med trots allt. Men inte nu längre – har han kapat alla band till Ebba Grön en gång för alla nu?

Jag lämnar Annexet upprymd efter att ännu en gång ha sett Thåström på scen, men med en märklig känsla av att bra kunde ha varit bättre..?

 

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här. 

Hästpojken, Debaser Slussen, Stockholm, 2010-02-18
Johnossi, Annexet, Stockholm, 2010-02-06

Pin It on Pinterest

Share This