Kägelbanan påminner den här kvällen mer om en lounge än ett spelställe. Framför scenen står soffor och fåtöljer utplacerade och publiken sitter bekvämt tillbakalutade. Bandet är kanske inte riktigt lika tillfreds med detta som publiken så när inledande Grace at a Party har ebbat ut och introt till Funeral har börjat tar sångaren Ralph Pellymounter ett varv i lokalen för att bokstavligen dra upp publiken på fötterna. Han lyckas med sitt tilltag och kan nöjt ta plats på scenen igen där han glatt konstaterar ”This looks more like a gig!”. Jag kan ibland både hata och älska Stockholms storlek när det kommer till antal huvuden i publiken men ikväll är det snarare en fördel att det är en så pass intim spelning vi får bevittna.

Det här är första gången To Kill A King är på besök i Stockholm på egna ben, sist de var här agerade de förband till Bastille. Det vore fel att påstå att de dragit stor publik till sin spelning med de som är på plats verkar vara på mycket bra humör och känner väl till låtarna vi bjuds på, även de nya. Bandet släppte så sent som för en månad sedan sin andra, självbetitlade, skiva. Senaste singeln från den blir Compare Scars, en av mina personliga favoriter från plattan, och har denna kväll premiärspelats på Radio 1 hemma i England. Vi som inte är engelsmän förstår kanske inte riktigt hur stort det är men det pratas ofta om att band som inte har stöd från Radio 1 aldrig slår igenom på allvar. Så kanske står To Kill A King som bäst och väntar på sitt stora genombrott?

Men låt oss nu återvända till den märkliga möbleringen jag nämnde i början. Jag har förblivit sittandes i en fåtölj och samtidigt som Pellymounter uppmanar publiken att dansa får han syn på mig i ögonvrån. Han gör då det som man aldrig ska göra, åtminstone inte från en scen, han pratar utan att tänka. Resultatet? Han ber om en lap dance. När han inser vad han faktiskt sagt skäms han en smula och menar att det kanske inte riktigt var en sådan show han var ute efter. Själv så kiknar jag av skratt och har ganska svårt att fokusera på den kommande låten. Någon lap dance blev det icke men jag klappade glatt takten med resten av publiken.

På det hela taget har jag en mycket trevlig kväll i sällskap med To Kill A King. Jag inser att det kanske låter lite tråkigt men det är det absolut inte! Det här är ett band som är vansinnigt bra live och den intima stämningen gör att vi kommer ännu närmare bandet, mycket också tack vare att Pellymounter verkligen bjuder in publiken i bandets värld. Den där magiska gränsen som brukar finnas mellan scenkant och publik suddas liksom ut under kvällar som den här.

Låtlista
Grace at a Party
Funeral
School Yard Rumors
The Chancer
Howling
Compare Scars
Friends
I Work Nights and You Work Days
Cold Skin
Musicians Like Gamblers Like Drunks Like Me
Good Times – A Rake’s Progress
World of Joy – A List of Things to Do
Choices
Oh My Love
Extranummer
Cannibals With Cutlery
Love Is Not Control

Love Antell, Debaser Medis, Stockholm, 2015-04-25
Royal Blood, Debaser Medis, Stockholm, 2015-03-23

Pin It on Pinterest

Share This