Toni har nyligen släppt plattan Ibland kallar jag det kärlek och vi får höra flera spår från den blandat med äldre material.  Han ser otroligt stabil ut, ingen nervositet märks, Mellansnacket är varmt, nära och med självironi bjuder han in oss till en del skeenden ur hans liv. Bostadslösheten som varade i flera år, i alla fall i en vecka. Boendet i ett hus på Söder med tjejen där det visade sig mest bo ensamstående mödrar. Han fortsätter: “Jag vet inte om det berodde på mig eller vad det var.” Skratten ekar, han tittar ut på oss frågande innan han inser hur vi tolkade det. Nej, han var inte orsaken till alla mödrarna. På det kommer sången Nå´n att hålla om. Vi får veta hur hans farfar sålde det mesta, bilar och mattor som farmodern gjort. Hans far som sålde olagliga saker. Hur han själv säljer signerade skivor efter spelningen. Hur han åkte till sin pappa varannan helg och hur hans egna söner får göra detsamma. Han försöker sig på att få fram barnens känsla i låten Fyra tysta mil.
Vi fick även sånger som Låt trummorna tala, Den jag en gång var, Båtar av sågspån, Efter din himmel, Allt jag håller av, Ibland kallar jag det kärlek och Blå andetag.

En kvinna framför mig säger helt plötsligt rakt ut i luften mitt i alltihop: “Fan, vad bra du är!” Några skrattar och hon fortsätter: “Ja, men visst är han det?” Ett bifallande Ja hörs tydligt och Toni ler, ser lite generad ut och säger: “Du kan få följa med på turnén“.
Som avslutning får vi en sång som inte är Tonis men som han önskar han var upphovsman till, Blues för Fatumeh, vilken han gör sanslöst bra.

Det är som en icke-religiös andakt! Det märks att Tonis publik riktigt spetsar öronen för att höra varje ord, varje mening, varje ton. De är helt med när det svåra bryts till leenden och skratt.
Egentligen vet jag inte varför jag försöker beskriva den här kvällen med ord. Inga ord kan beskriva känslan, närheten, vemodet, glädjen och den otroliga nerven som finns i Tonis röst, texterna, musiken och framträdandet. Det är uppriktigt, ärligt, vaket och utan jobbig självömkan. Vackert vemod när det är som allra bäst! Det måste helt enkelt upplevas!

Bilder från konserten finns i vårt galleri. För att komma dit, klicka här.

Love Antell, Långholmen, Stockholm, 2010-08-08
Kent, Långholmsparken, Stockholm, 2010-07-22

Pin It on Pinterest

Share This