Musicstage.se

IAMX, Babel, Malmö, 2011-05-14

Efter en, på grund av sjukdom, inställd konsert i mars månad är nu IAMX åter igen tillbaka för att spela på Babel i Malmö. Äntligen ska jag få uppleva den vackra och talangfulla gudavarelsen Chris Corner (a.k.a. IAMX). Det må så vara att jag inte är lika peppad efter förra gångens bakslag, men förväntningarna är än dock höga. Den som väntar på något gott väntar i detta fall uppenbarligen inte för länge.

IAMX Babel Malmö 2011-05-14 Scenen känns ovanligt liten, då den är proppfylld av diverse slaginstrument. Förutom det ”vanliga” trumsetet syns även två mindre separata trumset, plus vad som närmast kan beskrivas som en trumdocka i mänsklig storlek, byggd av diverse skrot. Bandet kliver på till ljudet av publikens jubel och inleder starkt med Music People från senaste albumet.

IAMX Babel Malmö 2011-05-14 Bandets kläder är extravaganta och teatraliska och får mig osökt att tänka på Bladerunner. Det musikaliska framförandet är ett noga inövat synkroniserat skådespel. Chris Corner är inte bara vacker att titta på, han sjunger som en gud också, vilket han imponerande nog även lyckas leverera live. Alla bandmedlemmarna delar dessutom på instrumenten sinsemellan. Chris spelar trummor och bas. Även keyboardisten spelar bas ibland. Gitarristen spelar ibland bas och ibland trummor. Deras ambivalens håller min nyfikenhet uppe under hela konserten. Mellansnacket är minimalistiskt, nästan obefintligt, men det är heller inget jag känner att jag saknar.

Chris Corners röst omringar och hypnotiserar mig under låtar som My Secret Friend och Think of England. Den senare är också en av de låtar som inbringar mest jubel och applåder. Vackrast under kvällen är helt klart President, där Chris nästan framstår som en Jesusgestalt när han sjunger ”I will be president”. Kiss And Swallow är min personliga favorit och jag är tydligen inte ensam om det, med tanke på det röj som uppstår i publiken redan i inledningen. Låten avslutas med sanslöst snygga trummor. IAMX avslutar kvällen med en rockigare version av Spit It Out och lämnar sedan scenen till ljudet av elektroniskt oväsen.

Spellista:
1. Music People
2. Volatile Times
3. Nightlife
4. Ghosts Of Utopia
5. My Secret Friend
6. Tear Garden
7. Fire And Whispers
8. Think Of England
9. Bring Me Back A Dog
10. Nature Of Inviting
11. Cold Red Light
12. Kiss And Swallow
13. President
14. The Alternative
15. Skin Vision
16. Spit It Out

Bilder från konserten finns i vårt fotogalleri, här.

Lyssna på IAMX på Spotify, här. spotify_icon_thumb
Eller på myspace, här.

FotonFoton från konserten finns här.

Visa alla artiklar av Camilla Svedén (152 st)

A-Ö

2014

2013

2012

2011

2010

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)