Musicstage.se

Packmopedsturné, Sillegården, Västra Ämtervik, 2012-08-04

Packmopedsturné, Sillegården, Västra Ämtervik, 2012-08-04

Äntligen bestämde sig solen för att visa sig, så Packmoppeturnéns avslutning blev till en fantastisk sommarkväll. Årets turné, den 20:e i ordningen, består förutom av Göran Samuelsson, grundare, huvudperson och eldsjäl, av Patrik Isaksson, Mats Ronander, Anna Stadling och Anders Wendin (Moneybrother), samt husbandet: Bengan Blomgren, Bengt Nygren, Robert Henriksson och Fredrik Lindholm. Även den fantastiska gitarristen Pecka Hammarstedt gästar på flertalet av låtarna.

Både bandet och gästerna är fantastiskt sammansvetsade nu under sista giget, det trettonde i ordningen. Den lite skakiga charm vi såg på gig två är helt borttvättad och ersatt med spelglädje och vänskap. Det märks verkligen hur roligt de har på scenen.

Låtarna känner jag igen från tidigare gig, det är bland annat Patriks 1995, Ronanders Kött och Blod och Annas Allt jag missat som spelas. Moneybrother ger oss sin version av Eldkvarns fantastiska Fulla för kärlekens skull, och passar på att hylla Plura.

Kvällen är uppdelad i tre akter, till skillnad från tidigare under turnén då kvällen varit uppdelad i två akter. Skillnaden i kväll är att vi får en mellanakt där inbjudna gäster från tidigare moppeår spelar för oss. Och vilka gäster Göran samlat ihop åt oss!

Ola Magnell, som var en av de första som åkte Packmoppe med Göran, spelar sin Tomma tunnor. Därefter presenteras Idde Schultz som tuffaste tjejen som åkt med, när regnet öste ner på dem ett år var Idde den enda som var beredd att köra vidare när de andra ville lägga ner. Hon spelar en för mig okänd låt, men jag misstänker att den är från hennes och Sulos kommande skiva, och det bådar väldigt gott. Idde har verkligen en helt fantastisk röst!

Även Ronny Andersson kliver upp och underhåller oss, genom att uppdatera de tio budorden för oss till en modernare version och publiken fullkomligt kvider av skratt! Ronny är även den som kört långsammast genom alla år, skvallrar Göran.

Gästparaden på scenen tar aldrig slut och skulle jag nämna alla fantastiska gäster som passerar på scenen har jag att göra länge. Några till av de mängder gäster som var på plats är Irma Schultz Keller som spelade sin fina Joni Mitchell tolkning, Lilla grön och Irma förmedlar verkligen sin version av låten.

Sara Löfgren sparkar igång publiken ordentligt med ännu en översättning, det har blivit en låt som hon valt att kalla När du är fri och hon får verkligen med sig publiken som klappar och gungar med.

Min höjdpunkt bland gästerna var siste man ut, Per Persson, Persson i Perssons pack. Denna man är en helt fantastisk scenpersonlighet och jag ser honom allt för sällan. Han verkade verkligen vara i sitt rätta element och drog av sin låt 1000 dagar, som fick delar av publiken att ställa sig upp och dansa.

Efter en kort paus tog akt tre vid, där årets gäster åter igen stod på scenen. Vi får nu höra Patriks kärleksförklaring till Stockholm, Moneybrother spelar sin känslosamma Downtown Train – Tåget som går in till stan, en Tom Waits översättning, och han lever om rejält på scenen med sin inlevelse medan han sjunger. Anna får assistans av Pecka Hammarstedt på gitarr och sång, så spelar de hennes översättning av Steve Earls Goodby Förlåt. Mats plockar fram Den nya fabriken till publikens jubel. 

Moneybrother presenterar Annas nya låt, Bättre dar som sin favorit. Tillsammans sätter de verkligen fart på Annas countrydoftande låt och det syns hur roligt de har på scenen.

Moneybrother berättar om hur han växt under denna turné, ett återkommande samtalsämne har varit om hur långsam hans moppe är. Han berättar att han precis innan blev omkörd av en gubbe på cykel, i en uppförsbacke! Men istället för att som vanligt tänka: Gubbjävel, jag tar dig i nerförsbacken!, tänkte han bara: Hej Gubbjävel!

Jag har landat i mig själv! konstaterar han, innan han sparkar igång Fishermans blues och med låten får han publiken att jubla och ställa sig upp och dansa!

Till Gör mig lycklig turas de om att sjunga och hetsar varandra till en musikalisk explosion på scenen och de bjuder även in oss till allsång, där Moneybrother passar på att hota oss med att Östra Ämtevik är bättre på allsång, för att få igång oss lite extra, och han lyckas tagga igång hela publiken!

De avslutar med Patriks Hos dig är jag underbar och får förstärkning av Sara Löfgren som tillsammans med Anna får låten att lyfta ytterligare. Nu kokar Västra Ämtevik lite smått och när de går av scenen dröjer det inte länge innan vi ropat tillbaka dem.

Kvällen avslutas med Görans helt fantastiska Sjösättningsrap som publiken skapar allsång till, något Göran efteråt konstaterar att han aldrig upplevt innan, och jag förstår det, för det är en riktig tungvrickare. Riktigt rolig och fyndig låt!

Allra sist kommer alla kvällens gäster ut och tillsammans avslutar de kvällen med samma låt som alltid avslutar packmopedskvällarna: Dom som byggde landet och det bildas en dansande klunga framme vid scenen av lördagsglada människor.Publiken vill inte riktigt tystna när de spelat klart, men tyvärr får vi inte mer idag­. Men jag tror inte någon går från Sillegården missnöjd efter denna fantastiska, soliga, folkliga sommarkväll.

Enda smolket i bägaren är att Göran säger att han ska ta paus med sin turné på obestämd framtid, men jag hoppas verkligen han hinner ångra sig till nästa vår!

 

 

 

 

FotonFoton från konserten finns här.

Visa alla artiklar av Teresa Hedström (327 st)

A-Ö

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

Vad händer?

Fler bevakningar...  (totalt 1st)