Vår vän Rockbjörnen firar 40 år(!) och vi vill tillsammans med många andra fira detta. Mycket har ändrats sedan min första Rockbjörn 2009, då vi var på Cirkus och det var januari.

Nu står vi framför scenen i Kungsträdgården och det som först känns som en ganska gles publik lever upp ordentligt under kvällen.

Programledare är Johanna Nordström och Frida Söderlund. De öppnar upp kvällen med skämtsam stämning och där efter släpper de fram LBSB på scenen.

Detta är något som helt gått förbi mig, vilket i och för sig inte är så förvånande då vi lever småbarnsliv hemma och mitt konsertbevakande är mindre än minimalt. Men publiken har stenkoll och är igång från start. Ribban är lagd och stämningen satt.

 

Scenen lämnas över till Vera Hotsauce och hon har definitivt fans på plats, men draget går tyvärr inte att jämföra med vad LBSB lämnade.

Hanna och Liamoo delar ut årets första pris, det är Årets fans som ska utses, och vinnare blir Hov1:s fans. Bandet är på plats och tackar sina fans. De har stort stöd i publiken.

Emil Assergård delar ut pris till Årets genombrott, och det är en väldigt tagen Victor Leksell som tar emot priset. Han ser verkligen rörd ut och det känns äkta och fint.

Han hinner knappt kliva av scenen innan han är tillbaka och framför populära Tappat. Publiken är med direkt och det känns som en rättvis vinst. Vera Hotsauce och Nelly Kronstrand delar ut pris till Årets konsert, som Hov1 får hämta hem. De lovar att aldrig sluta spela så länge fansen vill lyssna, och av publiken stora jubel att döma kommer grabbarna hänga kvar ett bra tag då.

Keyyo kliver upp på scenen och delar ut pris till Årets utländska låt. Inte helt otippat blir det Shallow med Lady Gaga och Bradley Cooper. Tyvärr är de inte på plats, men vi får en överraskning istället och ut på scenen kliver William Segerdahl och börjar sjunga. Publiken sjunger med direkt och han är märkbart påverkat och säger något om att det är ett helt sjukt gensvar. Mariett ansluter på scenen och lyfter framträdandet ytterligare. Jag noterar att publiken nu känns bra mycket större än innan, det går inte riktigt att se slutet bakom oss och de glesa mellanrummen är nu borta.

Där efter är det dags för SVEA, och det kan nog inte vara helt lätt att ta över efter Shallow, även fast det inte var Gaga och Cooper på scenen. En bit in i Im so complicated kommer fansen igång. SVEA ser verkligen ut att stortrivas på scenen.

Janice delar ut Årets kvinnliga liveartist och det känns väl unnat Molly Sandén. Hon dansar in genom publiken och sedan upp på scenen. Hon säger att det känns overkligt och hon tackar sin publik. Hon känner igen flera av fansen i publiken.

Där efter delar Einár ut pris till Årets manliga liveartist. Benjamin Ingrosso tar hem priset för andra året i rad. Han passar på att tacka fansen och nämna sin nya skiva som är på gång.

Anis Don Demina tar över scenen. Telefoner åker upp i luften och han skapar ett bra drag i publiken, som hoppar glatt. I slutet bränns eld av från scenen och jag känner värmen mot ansiktet.

Maxida Märak är på plats efter en lång tågresa. Hon delar ut priset till Årets svenska låt. SOS med Avicii vinner. Hans pappa och två kollegor/vänner tar plats på scenen. Vi får höra från pappa Klas (som är märkbart rörd) att detta är en ära för honom och för Tims familj. Och att Tim skulle varit stolt som en tupp över detta. Han tackar även fansen som varit där i sorg och i glädje. Publiken skanderar ”Tim, Tim” om och om igen.

Det blir ett lite för snabbt bryt från den fina hyllningen av Tim, tills att Imenella tar över för att dela ut nästa pris. Det hade inte skadat att låta stämningen och kärleken till Avicii ligga kvar ett par sekunder till.

Priset till Årets live grupp går till Hov1 som plockar hem sin tredje björn för kvällen. Publiken sjunger och dansar när Hov1 tar plats på scenen igen. – Overkligt! Jag vet inte vad jag ska säga, jag har alltid något att säga! konstateras från scenen. Det kanske är tur för Hov1 att prisutdelningen är slut nu?

Benjamin och Felix Sandman ska avsluta kvällen och det görs med stil. Benjamin börjar själv. Han har publiken med sig från start och det är händer överallt. Det sjungs om Costa Rica och Hela natten lång. Felix byter av och publiken jobbar på hårt med dans och sång. Tillslut avslutas allt i en maffig avslutning med båda på scenen. Det är Tror du att han bryr sig som blir sista låt ut och avslutningen blir värdig en 40årig Rockbjörn med eld, konfetti, tårar i publiken samt dans och jubel.

Marcus & Martinus, Gröna Lund, Stockholm, 2023-08-14
Freddie 70 Years, Maximteatern, Stockholm, 2016-09-02

Pin It on Pinterest

Share This