Vemodet är dominerande i de fantastiska melodierna, jazzen slår igenom på ett lågmält sätt genom hela plattan. Men det är från den italienska filmmusiken Björler har hittat det mesta av influensen, från gamla Morricone till nyare Rizzi. Plattan är dock ett hopkok av bitar tagna från musikvärldens alla möjliga vrår, det är progressivt och fint. En av de saker som gör plattan så imponerande är att den går sin egen väg, blandar och ger men att det fungerar så himla bra. Melodierna, de fantastiska basgångarna signerade Dick Lövgren, Morgan Ågrens dynamiska trumspel smälter in i varandra men ges ändå andrum och ett eget liv.

Björler har lyckats samla ett gäng ruggigt duktiga musiker till ensemblen. Förutom redan nämnda Lövgren och Ågren så finns Peter Wiberg (Piano), Anders Gabrielsson (saxofon) och Carl Svensson (gitarr) med i produktionen. Det finns inget annat att säga om den musikaliska resan att det är världsklass.

Det är verkligen en resa man får vara del av när man lyssnar på Antikythera, en instrumentell resa som gräver djupt i sinnet. Visst tappas det en dimension utan sång, men det vägs med råge upp av alla dimensioner som finns i plattan och jag är helt övertygad om att en sångare inte skulle lyfta plattan.

Det här är utan tvekan en av de mest spännande och nydanande plattor jag hört på länge, kanske inte den bästa men i sin egensinnighet så är det intressant och givande från start till mål. Hatten av för en fantastisk platta!

Här hittar du plattan på Spotify

Här är Anders Björlers officiella hemsida

The Head and the Heart, Let's be still
Bourbon Boys, Hail To The Chief

Pin It on Pinterest

Share This