I överraskningshögen får Silent Turmoil räknas även om den inte riktigt når fram till guldkornshöjderna. Det är debuterande Holerica som har lyckats krysta fram ett album med en väldans massa toppar och tyvärr lite för mycket dalar för att nå ända fram. Grunten som helst vill vara scream, eller vice versa om en så vill, övertygar inte alls och känns ofta obekväm. Som tur är Andreas Lindulfs rena stämma faktiskt genomgående fantastisk vilket överväger den svikande growlen.

En annan sak som irriterar mig är den tvetydighet som ligger över hela The Damned, å ena sidan vill en bara mysa ner sig med ett glas vin och lite kärlek å andra sidan är ångesten så tung och närvarande att det blir jobbigt (vilket förstås kan vara något positivt hanterat på ett bra sätt). Jag menar vem vill egentligen ha myspysig ångest, en tyngd och råhet som kvävs i lullull? För mig hade spåret gärna kunna utgått och gjort Satyricons Phoenix ner i Sverkers Olofssons soptunna.

Övriga plattan ligger bra till i balansen att inte bli för mesig för sitt eget bästa, det är aldrig särdeles brutalt men hittar rätt i sin egen övertygelse. Som i öppningsspåret, tillika plattans bästa My Own Shell, där bandet levererar en härlig dynamik med essensen hela tiden intakt. Energin är lagom tilltagen, vresig men inte överdrivet aggressiv, teknikaliteten får ordentligt med plats i den smutsiga omgivningen utan att kännas tillrättalagd.

Om Holerica hittade ett vinnande recept i öppningen så tar man med sig grunden (förutom egentligen i tidigare nämnda My Own Shell) och försöker hitta andra fruktsamma kryddningar. Resultatet blir oftast bra, ibland trevande och lite trist men vissa bitar är helt enkelt lysande. Viktor Fribergs skinnbankade i Lost In Neverland, den medvetet osäkra öppningen i Closure For A Bittersweet Mind som mynnar ut i en tvärsäker kaskad och de tunga riffen i avslutningen The Core är alla bitar som lyfter debuten utöver dussinsläppet.

Kan grabbarna bara putsa bort de värsta guppen och komma upp i de höga höjder man bevisligen klarar lite oftare så kan Holerica bli ett band att räkna med i framtiden!

Du hittar Holerica på Spotify här!

Du hittar bandet på Facebook här!

Du hittar Holericas officiella hemsida här!

Septekh, Plan For World Domination
Man.Machine.Industry, The Cross

Pin It on Pinterest

Share This