Sju grammisar och fem rockbjörnar och 20 år sedan debuten så känns det som om Lasse hittat rätt, hittat hem på något sätt.
Det hårda, mörka och mer rockiga som vi fick på Hosianna är nästan borta. Eller, visst finns det fortfarande en del mörker och utan det så vore det inte Lasse. Lite hårt och lite mjukt, precis som granit och morän.

Lasse och andra medverkande har skapat en alldeles fantastisk platta och jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat på den och varje gång så hör jag något nytt, en distad gitarr, en mening, ett ord, något nytt som berör, som fyller en funktion, som gör den ännu mer hel än gången innan, fast jag inte trodde det var möjligt! Alldeles lysande och välproducerad!
Jag ska inte skriva att det är hans bästa, även om det kanske känns så precis just nu, då jag gillar alla. Men den har definitivt ett lugn över sig trots en del mörka återlickar.
Första gången jag hörde Jag har köpt en bil så blev jag lite smårädd för hur plattan skulle bli då jag tyckte den lät ganska så trist. Den låten har ju dock lyfts rejält på plattan sedan dess.

Att tonårstiden fortfarande hänger som ett mörkt moln över huvudet på honom, precis som hos många av oss andra, så är det inte konstigt att vi även får en dos av det även här.
Man läser ofta att han är kvar i Linköping och tonårstiden och jag tänker: Hur kan han inte vara det?
Platsen där vi bodde och det som fanns där när vi tog våra stapplande steg in i vuxenvärlden. När vi förstod att livet är fan ingen lek. När det blev allvar och vi blev tvungna att fatta egna beslut, bra som dåliga. Tiden som på något sätt avgjorde vilken väg vi skulle ta. Klart att det finns kvar i oss och vi kommer ha det med oss resten av våra liv.
Hur skulle vi lyckas med att inte ha det, även om det är så att vi önskar glömma en del?

Lasses plattor är unika på det sättet att vi får berättelser istället för enbart låtar! Inte en massa tjatiga refränger för att fylla upp, utan bara en massa meningar som får ett sammanhang och jag kan nästan känna hur jag var just där och då.
Vackra, fina, svåra, outhärdliga, kärleksfulla. Det är som om han skrivit brev till någon/några.
Jag tänker även på hur jag själv varit lite småsur över hans avsaknad av intervjuer innan. Men faktum är ju att han ger oss alla svaren vi behöver i sina texter som är högst personliga.

Vi får följa med Lasse till olika platser som New York, New Bond Street, Kalifornien, Italien, Everest topp, S.t Petersburg, Neva-floden, Västerbron, Amerika, Landskrona, Kalmar, Dalarö, Stureplan, Stockholm och Aker.

Vi får följa med i resor av vågor mot klippor, böcker, vykort, punkdrottning i ett skyltfönster, blodröd sol, isande storm, blod som rinner nerför kinden, en strand för en vilsen våg, glada mediciner, tusentals tårar, snön på vidderna, miljoner på flykt, smällar från bomber under månen och solen, berg av is, Ramones, caféer, vidsträckta fält, fabriken, lusten, ångesten, musiken, teatern, miljonprogram, en gammal sång med en ny artist, tallar, granar, kyssar, hjärtan, förändringar, osanningar, tjurighet, tysthet, snålhet, tolerans, politik, clowner, stiffa melodier, ”vrålet som hördes flera mil över nejden den där natten”, målet, planeringen, långa skuggor på torg, hemlängtan, lycklig i en värld av sorg, flyktingkrisen, mörka krafter, öl, hållplatsen.

Bussen, knäna högt, onåbar men som nåddes mer än alla andra, visst gjorde du, visst var det så? Du drogs in på en skoltoalett och kom ut med en hemlighet, visst har vi glömt?
Det eviga mörkret, blodsmaken, leksakerna som ännu står kvar i ditt tysta rum, , ”spelar ingen roll hur uselt du mår, förlorat irrar omkring, det finns alltid någon där, som förstår, som är redo att bränna upp precis allting”.
Hör du näsbenet som knastrar i sömnen, tänker du på det än? Bad boy, hur ska du göra det ogjort sen?
Stigen, loftgångarna, skjulen, kullen med alla kondomer, höga kängorna, sparka på gungorna, iskall kväll och månen var full, röken värmde i lungorna, andra gårdar, farligast i hela trakten, en röst: Ge mig en cigg, tomma ögon, ditt hjärta slog just av på takten.
Kyrkan, klocktorn, fritis, stjärnor i fönstren, du önskar att du bara drömt.

Dekadent romantik, Häggen, Talgoxen, guld, förluster, giftermål, Khom loy, nyårsraketer, dis, regn,
”En annan nu än den jag aldrig kände, ingenting känns igen”, lång väg hit, ”rislykta störtar bland gravarna, brinn dröm brinn”.
”Rislyktan hittar äntligen rätt, den seglar ut i mörkret, högt över taken och det ser värdigt ut på nåt sätt. Nu när du står här intill mig vill jag inte va nån annan, jag känner mig rätt färdig med det gamla”.

Det här sista känns så rätt och sant! Det är samma, men ändå en annan Lasse vi möter här! På ett bra sätt!
Det dräller av fantastiska citat som jag är säker på att vi kommer få se på diverse sidor på internet!

Jag kommer här välja kortare citat ur låtarna. Inte alldeles lätt med så många briljanta meningar.

Lågsäsong – ”Punkdrottning i ett skyltfönster på New Bond Street, att du skulle hitta hit.
Vad hände med frustrationen? Är det andra som ska ta över nu? Är det annat som du behöver nu? Lågsäsong för risigt hår och fula tänder
Lågsäsong för tävlingslös musik”.

Kommer och går – En låt om att både vilja hålla den man älskar hårt, men att samtidigt inte hållas för hårt för då släpper man den andre fri och tvärtom. ”Hon kommer och går och det känns som blod som rinner nerför kinden som svindeln från Everest topp och jag minns varenda känsla jag haft som om dom fanns i min hand”.

Sysselmannen – ”Jag hör sångerna på radion. Jag önskar att jag brydde mig, verkligen önskar, för jag minns hur det var när alla toner kom från himlen” samt ”Tror du med handen på hjärtat att du vågar va stark när det verkligen gäller. Jag stirrar i spegeln och hoppas att jag är den jag tror”.

Möt mig på stationen – ”Vi drömmer nåt nytt vid Neva-floden”.

Köpt en bil – ”Nånting har lossnat kring handled och vrist. Jag hör en sång från förr med en ny artist”, samt ”Den gamla spegeln är hel igen och där står du och jag”. Vackert!!!

Granit och morän – ”…där allt är så fantastiskt enkelt, där allt är så oändligt svårt” samt ”Jag minns när jag tog fel beslut och hävdade nåt som inte ens var sant. Jag försökte svälja bort en klump och alla var dumma i huvudet”.

Blues of a salesman – En låt till sonen och längtan efter honom när de inte är tillsammans. ”Du är alltid här i mina tankar. Jag ska försöka stå stadigt när världen välter. Det gör ont att se så många mörka krafter”

Visst har vi glömt – Jag skrev lite ifrån den här låten tidigare då den berörde mig väldigt mycket men tar det här. ”Här är sista hållplatsen, här är träden gröna året om. Här är skolgården, gympasalen. Du är just den där gårdens barn. Du är just den där skolans elev. Här är fotbollsmålen, här är gungorna. Var så god och lev”.
Som om vi på något vis själva skulle ha facit på hur man gör det!

En vän i solen – Ett brev till någon som förhoppningsvis ändå är hans vän. ”Du var som en kung där bland herrskapens klippor. Gud vad du behövdes i mitt liv. Var vi såna du och jag som glider ifrån varann eller tänker du att det bara var jag”.

Khom loy – För er som inte vet vad det är så kan jag berätta att det är en sådan där rislykta man låter fara iväg uppåt evigheten. ”Vänder mig djupt mot mörkret i natten och undrar: Är du där? Märklig är tiden vi lever och jag saknar dig här”.

Om just du mot all förmodan inte lyssnat på den här plattan ännu så föreslår jag att du gör det nu!
Om du inte har planer på att göra det, så tänk om och ge den en chans!

Artisten finns på Spotify, här

Artistens hemsida finns här

Artistens facebooksida hittar ni här

Lasses Instagram hittar ni här

 

Norlie & KKV - Alla Våra Låtar
Caj Karlsson & RevolverBlå - Kan inte minnas

Pin It on Pinterest

Share This