Mapei visar sin mognad och erfarenhet på en varierad samling tracks som är lättsmält men lämnar en behaglig eftersmak likt ett efterlängtat glas rött på en fredagskväll. Det är dock under de lugna och tyngre partierna när Mapei får visa vad hon går för och visar att hon är en utmanare bland de svenska kvinnliga artistunder som fyller etern just nu med musik. Om Zara Larsson sjunger om det kommande vuxenlivet med dess äventyr och kärlek så är Mapei mitt i vuxenlivet och förmedlar en annan sorts längtan, den som är tyngre och mer komplex då den är medveten om vad som verkligen står på spel. 

Det Magnus Lidehäll-producerade alstret kan vid första lyssning uppfattas som en lätt stökig blandning genrer, med jazz, pop och beats för att avslutas med en cover på Motowns, Baby, it’s you. Men då tar man inte med det faktum att Mapei likt många andra som är aktuella i musikväg kommer med influenser och erfarenheter som sträcker långt bort från våra svenska gränser. När vi blir mer och mer medborgare av en hel värld och inte bara en nation, kan och bör ett album hålla sig inom bara en traditionell genre?   

Mapei själv beskriver sitt album som äktenskapet mellan regnbågen och ljuset i slutet på tunneln och visst är Hey Hey ett ljus mitt i denna turbulenta tid vi lever i. Rolling Stone Magazine nämnde henne bland deras 10 New Artists You Need to Know: October 2014 och New York Magazine förundras över denna ”coola svenska popstjärna”. Kanske är det för att hon nyligen fick stå på samma scen som New York-älsklingen Lykke Li eller för att hon har en avundsvärd avslappnad och enligt utsago slumpvald klädstil som ger en särskild estetik till hennes musikvideos. Därför är Mapei många gånger mer intressant på scen eller i rutan än i hörlurarna.  Hon har förmågan att stjäla uppmärksamheten från de andra artisterna som hon delar scen med och gör musik som är bäst när det får gå hand i hand med rörliga bilder. I videon till Don’t wait är hon och utvald kavajer som en nutida Marissa och Ryan med ett betydligt lyckligare slut. Hon är lika visuell som musikalisk och bjuder in tittaren mer än vad hon gör när det kommer till lyssnaren.  

Därför kommer det bli intressant att se vad denna artist kommer göra med detta material på scen. Hur kommer hon knyta ihop säcken med sin stora musikaliska omfång? Albumet svarar på få frågor och ger upphov till fler. Och det är nog där Mapei trivs som bäst. Stående mellan raderna där hon inte låter sig formas efter förväntningarna utan går sin egen värld. Förhoppningsvis får hon på mycket feeling för att skapa mer material. Och att vi slipper vänta 8 år till nästa gång.  

Spotify: http://open.spotify.com/album/7aAckmXx2tIaR6qB1F7cKs

Facebook: https://www.facebook.com/mapeimusic 

Text: Alejandra Gallegos

 

 

Dillon Francis - Money Sucks, Friends Rule
Sarea, This Is Not Goodbye

Pin It on Pinterest

Share This