Ilskan och aggressiviteten är visserligen minst lika närvarande som tidigare men denna gång hålls den i stramare tyglar, vilket resulterar i en mer kraftfull, genomträngande och träffsäker platta än de tidigare tre. Man kan skönja ett ordentligt kliv mot den mer klassiska industrimetallen med ett överlag lägre tempo och extremt närvarande rytm. Men grabbarna fortsätter att göra sin grej och man är relativt ensam om sin lilla gren av industrin.

Pansargryning är bandets utan tvekan bästa skiva hittills, texterna har utvecklats, musiken är mer homogen och inte lika yvig som innan. Stundtals blir det lite väl uppblåst, den karga charmigheten ligger konsekvent och balanserar på att bli en karikatyr. Men det helhjärtade trotset mot det moderna samhället och det faktum att det hela tiden känns uppriktigt övertygar i alla fall mig.

Att Tornedalspansaren aldrig varit lika stabil och stark råder det ingen större tvekan om. Men faktum kvarstår att fenomenet Raubtier helst ska upplevas live, det är då man bäst lyckas förmedla sin musik som egentligen inte passar skivformatet speciellt bra. 

Du hittar Pansargryning på Spotify här.

Här hittar du Raubtiers officiella sida.

Raubiters Facebook hittar du här.

Archipelago, Archipelago matters
Brigaden - Om Alberto och några andra gubbar

Pin It on Pinterest

Share This