Caj har varit med i det före detta bandet Sinn Fenn, som numera heter Djävul, samt Världens bästa band. De senaste åren har han spelat solo eller tillsammans med Johan Glössner. Johan är fenomenal på allt inom musik, olika instrument, teknik och hans gitarrspel är suveränt. Johan är även med och skriver musiken till Cajs låtar och är tillsammans med Caj producent till alla spår. Till vissa låtar är även Maxe Axelsson, Staffan Hellstrand, Martin Von Schmalensee och Anders F Rönnblom medproducenter. All text är skriven av Caj Karlsson förutom De sju livssynderna som är skriven ihop med Staffan Hellstrand och Barfota i dårhus som Anders F Rönnblom är med och skriver.

Första låten Ett brev är kärleksfullt skriven till en god vän. Om en längtan efter att snart återigen ses för att tända ljus, dricka vin och prata hela natten om allt det där viktiga. Den här låten är lite mer av en radiolåt än det Caj brukar skriva. Jag brukar inte tröttna på Cajs låtar, men den här blev jag led på ganska fort. Linus Norda från bandet Mystic Revelation Of Soul är med på det här spåret.

På nästa spår Let me internet you tar Caj och Johan Johansson med oss ut på världens största surfvåg Resan börjar på en sexsajt, fortsätter vidare till en hel del andra sidor. Men slutligen sitter man ändå med handen mellan sina ben. Rolig men också tyvärr ofta sann text.

Under stjärnorna (en slags roadmovie) är ett möte med någon, om vilsenhet, närhet, om själar på drift som för en stund ger varandra värme. Underbar låt där Frida Öhrns spruckna röst tillsammans med Cajs ger precis den känslan som jag förmodar texten ska ge.

Resan når sitt slut, här tillsammans med Magnus Lindberg, handlar om en väg som tagit slut från att varit vacker och på riktigt, till att efter lögner, svek och skit ha fått nog.

Tillsammans med Staffan Hellstrand kommer nu ett av plattans bättre spår. Här har Caj vänt på dödssynderna till livssynder. De sju livssynderna blir tystnad, givmildhet, närhet, empati, djup, ärlighet och kärlek. Om hur allt det som är vackert, mänskligt och nödvändigt blir helt fel. I dagens samhälle har nog många av oss fått erfara sanningen i texten.

En något äldre låt men som inte funnits med på någon platta förrän nu är Håll om mig som tillsammans med Linda Ström blir underbart vacker. En fråga som lyder “Kan du tycka om mig trots att jag gjorde så ont?” Ytterligare en låt som lyfter plattan högt.

Alla har vi nog sett reklamen på Tv om AMF-pensionen om hur lyckligt, glatt, trevligt och soligt mötet med sig själv är. I Cajs låt Nästan som på film, tillsammans med Stefan Sundström, ser vi ett annat slags möte med sig själv som inte är lika fridfullt. Ett möte eller snarare en duell med en vresig gammal gubbe som fräser om hur Caj ska ta tag i sitt liv så att gubben kan få det lite lättare. Den här låten har lika hysteriskt lekfullt rolig text som sorglig. Stefan Sundströms stämma passar helt otroligt bra här. Måste höras! Plattans bästa spår.

Rosor finns även på en äldre Ep med samma namn. Låten görs tillsammans med Lars Demian. “Denna visa sjunger jag för er vars enda vapen alltid varit er bön. Inget särskilt, bara nåt jag ser en tanke som är skön.”

Tillsammans med Lasse Tennander i Jag har sett dom som lever, får vi en inblick i människors sista sekunder.

Fri, tillsammans med Charlotte Centervall, är en bön om att bli fri och få bestämma i sitt liv. Hur en dröm som faktiskt alls inte var stor, inte slog in.

Nästa sång, En sång för livet, är en av få låtar med Caj som innefattar hopp och ljus även om livet varit svårt. De kvinnliga rösterna ger en klar och ljus ton till plattan. Här förgyller Sofia Palmgren.

Balladen om vem som helst, finns även den på Ep:n Rosor. En sorglig historia med Mikael Wiehe om en gubbe som glömt vem han en gång var. Sittandes på en bänk, med T-sprit och vin i kroppen, somnar han in. Det kunde lika gärna ha varit du eller jag.

En fin liten visa om döden är en vacker sång om döden. Man kan tolka det som den riktiga döden eller om döden på ett skeende, ett liv som nu lämnats för en väg med kärlek. Jag väljer den sista tolkningen och det är vackert. Ida Seve är en ganska okänd sångerska, men med en underbar röst. Hon var med i Cajs tidigare band Världens bästa band.

Den sista låten är ett mailande med Anders F Rönnblom. Caj har tappat tråden till en text och skriver ett brev till vännen. Han ber om hjälp och sedan är konversationen igång. Om drömmar, vad som lyssnas på just nu, Caj föreslår att den ska heta Barfota i dårhus och så blev det. Anders F:s säregna röst är härlig. Peter R. Ericson är med på gitarr. Kul låt med rolig historia!

Tillsammans med mig är en duettplatta rakt igenom. Mycket bra texter och melodier. För mig var det självklart att köpa plattan då Caj tillhör mina favoritmusiker. Att det dessutom är ett album med många andra bra musiker förgyllde bara skivan. En galen idé blev även en kanonidé. Tyvärr missade jag turnén med gänget, men sist jag såg Caj så var det en fräsch, glad snubbe som verkar må väldigt mycket bättre än han gjort på länge. Han visade så ett lugn som jag tidigare inte sett och vi får hoppas att Caj hittat rätt väg nu.

Länk till Spotify, för er som har programmet, klicka här.

Skivrecension, Green Day, 21st Century Breakdown
Skivrecension, U2, No Line On The Horizon

Pin It on Pinterest

Share This