Kanske till och med den bästa plattan hittills. Texterna är som tidigare tänkvärda och otroligt bra. Samma sköna raspighet i rösten men lite mindre ansträngt, vilket i mina öron är bra. Man hör även att han fått med sig ett gäng mycket bra musiker. Körtjejer passar otroligt bra till Kims röst och låtar så Karin och My lyfter låtarna ännu mer. Ett album om livet, kärleken, oro, hopp och förtvivlan.

Plattans första spår, Ett arv, börjar med en Vevlira. Det är vackert, originellt och en känsla av folkmusik infinner sig. ”Varma ord ger mod, sanningar som bränner, allt vi äger är ett lån. En gång ska allt mitt bli ditt.”

Något mer är ett av de bästa spåren. Här kommer ett litet urval ur texten så att ni ska förstå hur bra det är. Åska, blixten slår ner, havet vrider ut och in. När jag ser fjärilen lyfta, humlan trotsar logiken, myran lyfter sin vikt gånger två, då bleknar slumpen att vi kommit hit. När jag ser marken som rämnar, människor skriker i förtvivlan, när en bön för livet inget ger. När jag ser blodsprängda ögon, när sorg får tårar att ta slut, när flickan som levt inte andas nå´t mer då bleknar allt det som kallas Gud. Asfalt spricker av en maskros som vill upp.” Javisst är det så att tvivel & tro hör ihop.

Snöänglar är helt enkelt underbart vacker! Väldigt fin text som med, Kims syster, Mys röst gör den sagolik. Rysfaktorn är extremt hög och jag grät mig faktiskt igenom den. En låt om att önska sig någonting annat. Där räkningar blir en vacker fondtapet. Om bilderna i fotoalbumet där det som händer mellan bladen är det som är livet.

I Berget ökas tempot lite igen. ”Det viktigaste i livet är inte att nå drömmen. Det viktigaste är att aldrig sluta gå.”

Låten Tårar av eld är en liten fortsättning på en äldre låt av Kim, 20, 22, 17. Om kvinnomisshandeln i Sverige. ”Hon visade oss alla att det gick. Hon visade att det fanns en väg ut. Hon gav hopp.”

Sjätte låten Varför skrevs den tolfte september 2001. ”Samtidigt som vi njuter av livet kämpar någon annan för att behålla det.”

Juni 2010 handlar om en vän till Kim vars mor gick bort. All kärlek och tid som hon gav. Rädslan för att det ska ta slut. ”Som om hon för sista gången kramade om hans hjärta, lite för hårt.”

Vänner och knivar Låttiteln säger nog det mesta om den här otroligt fina låten om vänskap, förlorad vänskap och om ensamhet och framför allt om sveket. Om en tro på en kär vän som visar sig vara helt fel. ”Det gör fortfarande ont.”

Tills döden skiljer oss åt Kan ju låta klyschigt men här blir det bara alldeles vackert. För finns det något finare än kärleken egentligen? ”Så nu står jag här framför dig och ställer frågan: Vill du dela livet med mig?” 

Är det så du vill Önskar jag nästan att jag skrivit själv. Om egoism när den är som störst. Varför bry sig om hur någon annan känner om det inte handlar om att njuta av någon annans smärta. ”Det enda du vill se är att jag ramlar. Du kan såra, se till att ta din chans. Det är så jag förstått att du fungerar. Jag vet du njuter när du fått någon ur balans. Ett steg fel och jag får känna skammen, liggande på ryggen och visa hals. Det kan aldrig hända att du har fel. Bara du är hel!” Alldeles lysande Kim!

Hm, tänkte här att jag skulle namnge plattans absolut bästa spår men misslyckas radikalt så det får bli fler än en låt: Något mer, Snöänglar, Vänner och knivar, Tills döden skiljer oss åt och naturligtvis Är det så du vill. Japp, halva plattan blev det då minsann. Det här är bra! Har ni inte hört Kim innan så är det hög tid nu.

Medverkande på albumet är: Kim Stranne,  Lasse Stöckel, Michael Petersson, Torbjörn Karlsson, Karin Olofsson, Olof Nilsson, Marcus Törnberg, Emeli Jeremias, Tommy Karlsson och My Stranne.

På Spotify ligger tre av plattans låtar. Ni hittar dom här.

Video till titelspåret Ett arv finns här:

http://www.youtube.com/watch?v=ho2xRG4b41U&feature=youtu.be

Skivrecension, Mauro Scocco, Musik för nyskilda
Skivrecension, Joel Regal, The Peter Pan Syndrome

Pin It on Pinterest

Share This