Musicstage.se

Regina Spektor, What we saw from the cheap seats

Regina Spektor What We Saw From The Cheap Seats

What we saw from the cheap seats är Regina Spektors sjätte studioalbum, med både gamla och nya inspelningar nu samlade på en skiva. Vissa låtar är helt nya, andra äldre, och många har Regina förut endast framfört live, som t.ex. All The Rowboats vilken har framförts under konserter sedan 2005.

Detta kan vara en förklaring till den stora variationen av låtar på skivan, men trots det sticker endast ett fåtal ut. Den mest lättlyssnade Don't Leave Me (Ne Me Quitte Pas), om även är en nyinspelning av Ne Me Quitte Pas från albumet Songs från 2002, är en låt som direkt sätter sig på huvudet, kanske för att man undermedvetet känner igen den. Reginas musikaliska genialitet går på högvarv med en samling vackert komponerade blåsinstrument utöver den fina pianomelodin.

All The Rowboats, som jag nämnde innan är även första singeln från skivan och även en av de mer musikaliskt utmanande spåren. Redan i introt fick jag associationer till det alternativa rockbandet System of a Down. Med Serj Tankians röst och ett utbyte av piano mot gitarr i den här låten så hade det mycket väl kunnat vara en låt av dem.
Det är något jag älskar med Regina Spektor; hon slutar aldrig överraska.

Andra spåret Oh Marcello har förövrigt en lånad refräng; "For I'm just a soul, who's intentions are good. Please, don't let me be misunderstood". Ursprungligen framförd av Nina Simone 1964, och det görs fortfarande covers av den i flitig fart. Kul kuriosa och mycket bra låt. Både Reginas och Ninas.

För att binda ihop säcken får jag ge en eloge till Regina för hennes spretiga men helt fantastiska platta. Efter ett par lyssningar kommer nog fler låtar sticka ut precis lika mycket som de två jag nämnt ovan. Men hon har gjort mycket, och dessutom mycket bättre. Den dagen hon slår Soviet Kitsch kommer jag inte bara lyfta på hatten, utan knäböja inför min drottning. Tills den dagen får Regina Spektor nöja sig med att bara vara riktigt, fantastiskt grym.

 Artisten finns på Spotify, lyssna här.