Det finns många coverband som lever på att vara så lika originalen som möjligt, främst musikaliskt men ofta även visuellt för att ge ett så bra intryck som möjligt. Inte riktigt så i kväll.

– Det här handlar inte om lösmustascher och peruker, säger producenten Erik Rynefors. Det är Sound-alike Queen, vi strävar efter att låta så likt studioalbumen som möjligt. Men samtidigt utan backtracks och liknande, allt är live!

Till sin hjälp på scen har Johan Boding Night of Queen Band & Choir, ett femmannaband uppbackat av sex körsångare. Och det låter bra. Riktigt bra till och med. De har dessutom modet att ge sig på mer okända låtar, sådana som inte släpptes som singlar eller ens spelades live av Queen själva – troligen för att de var svåra att framföra på scen med alla de överdubbningar bandet ägnade sig åt i studion på 70-talet.

Det mest lysande exemplet är The March Of The Black Queen från 1974 års första platta Queen II (de hann ge ut Sheer Heart Attack samma år) som är en orgie i överdubbningar, ekon och allmänna bökigheter att uppföra på en scen för 40 år sedan. Det är inte helt enkelt idag heller men de lyckas väldigt bra med Queens material, mycket tack vare ett intelligent växelspel mellan Stefan Jonsson och Janne Zander på gitarr och ett effektivt utnyttjande av kören där Marica Lindé och Sofie Rynefors insatser i Under Pressure och Barcelona måste framhållas.

Purister kan alltid klaga på att Johan Boding inte låter exakt som Freddie Mercury och att till exempel inledande Too Much Love Will Kill You, som trots att den släpptes på snudd på postuma Made In Heaven 1995, de facto skrevs av Brian May och handlar om hans skilsmässa.

Who cares?

Det handlar om en hyllning till Freddie Mercury och Queen och att få det att låta så bra som möjligt, för det är fortfarande tolkningar. Gitarristerna spelar inte sina solon exakt som Brian May, Roger Taylor spelar trummor på ett sätt medan Klas Anderhell spelar på ett annat. Samtidigt som Johan Boding sjunger låtarna på sitt sätt och han har som tenor ett tillräckligt bra omfång för att klara av det Freddie gjorde.

Freddie Mercury var en fantastisk artist som rycktes bort alldeles för tidigt och för alla oss som inte hann uppleva Queen på riktigt är kvällar som dessa det närmsta vi kommer. Och vi uppskattar det!

Efter helgens besök på Maximteatern i Stockholm fortsätter Freddie 70 Years till Ronneby, Kalmar och Sälen. Missa inte!

www.nightofqueen.se

Bäst: Jag trodde aldrig jag skulle få höra den åh så vackra You Take My Breath Away!
Sämst: Äh, varken Johan Boding eller Queen själva (som jag såg på Sweden Rock Festival i somras) spelade Spread Your Wings. Det är ju den bästa låten!

Setlist:
Too Much Love Will Kill You
Innuendo
Headlong
Under Pressure
Barcelona
Seven Seas Of Rhye
The March Of The Black Queen
Killer Queen
Now I’m Here
Love Of My Life
Bohemian Rhapsody
Tie Your Mother Down
You Take My Breath Away
Somebody To Love
We Will Rock You
We Are The Champions
Who Wants To Live Forever
I Want To Break Free
Radio Ga Ga
Don’t Stop Me Now
Fat Bottomed Girls
We Will Rock You (kortversion)

Extranummer:

The Show Must Go On
I Want It All
God Save The Queen

Rockbjörnen 2019
Ola Magnell, Kackelstugan, Öland, 2016-07-19

Pin It on Pinterest

Share This