U2’s No Line On The Horizon har 11 spår och är knappt 54 minuter lång.
Bruce Springsteens Working On A Dream har 13 spår och är 51 minuter.
Men 21st Century Breakdown har 18 spår och klockar in på över 70 minuter!

Dags för konceptalbum igen alltså, precis som American Idiot. Nu får vi följa Christians och Glorias livsöden genom tre akter: ”Heroes and Cons”, ”Charlatans and Saints” och ”Horseshoes and Handgrenades”.

Green Day blandar och ger, det är röjlåtar och ballader, det är vilda svingar och kärleksförklaringar. Men det är också väldigt mycket.

Det svåraste som finns är att göra uppföljaren till den där dundersuccén. I Green Days fall hette dundersuccén Dookie med jättehits som Basket Case och When I Come Around, medan uppföljaren Insomniac inte sålde i närheten lika bra som föregångaren.

Nu är nästan läget detsamma igen, American Idiot kom 2004 och har sålt 13 miljoner ex på de fem år som gått sen dess. Men fem år är en lång tid och hur flörta in sig hos publiken igen? Man spelar säkert!

Jodå, på plattan finns något för alla som tidigare konstaterat, men behövs verkligen det? Om man skalat bort några låtar och koncentrerat sig på dem som var kvar hade de säkert polerat fram det där sista som gör att de går som raketer på Billboardlistan, men nu känns det som de tagit i lite för mycket.

Men även om vi inte hittar någon ny Basket Cage så nog finns det guldkorn även i den här rockoperan! 21 Guns, The Static Age och inte minst Horseshoes and Handgranades som doftar väl av The Hives-riff.

Bäst är ¡Viva La Gloria! som börjar lugnt för att ta en liten paus och sen kicka igång ordentligt!

Länk till skivan på Spotify, för er som har programmet, klicka här.

 

Skivrecension, Elin Ruth Sigvardsson, Cookatoo Friends
Skivrecension, Caj Karlsson mfl, Tillsammans med mig

Pin It on Pinterest

Share This